Vendégünk bőre nyitott könyv!

[Total:    Average: /5]

A váró

Egy szalon vagy rendelő kialakítását a vállalt profil és a vendégkör igényei befolyásolják leginkább. A helyiségek egymáshoz való viszonyát az intézményben végrehajtott kezelések határozzák meg. A kozmetikai és masszázskezelések, a lábápolás intimebb közeget kíván. A fodrászat, a manikűr ezzel szemben jól viseli a nyitottabb tereket, sőt hívogató reklámerőt is képvisel. Egy orvosi rendelő kialakításánál ugyanakkor szigorú jogszabályban foglalt előírások is szabályozzák a belsőépítészetet. Bizonyos szempontból azonban valamennyi váró megtervezése, kivitelezése és berendezése során ugyanaz a vezérelv kíséri végig a munkálatokat. A cél egy olyan belső tér kialakítása, amelyben a várakozással töltött idő kellemes élményt és az intézmény profiljával öszszefüggő, kellő mennyiségű passzív információt kínál a páciensnek, vendégnek.

FUNKCIONALITÁS

A váró méretének a várható forgalomhoz és a kezelések időtartamához kell igazodnia. Ha előre egyeztetett időpontban érkeznek az ügyfelek, akkor kisebb váróhelyiség kialakítása is elegendő lehet. Ha a várakozásra szolgáló tér kicsi, jobb lekerített, áramvonalas formát választani. Elegendő hellyel gazdálkodva azonban a szögletes kialakítás praktikusabb, berendezése egyszerűbb. A recepció mindenképpen a váró mellett vagy vele egy térben helyezkedjen el. Ugyanitt legyen a szociális (társalkodó jellegű) blokk is, amelynek esetében azonban fi gyeljünk arra, hogy a közelség ne jelentsen zavaró tényezőt a várakozó vendégek számára. A felfrissülésre szolgáló részben javasolható egy tágasabb, tükörrel és beépített kézmosóval felszerelt előtér kialakítása. A kezelés utáni toalett lehetőségét pedig feltétlenül biztosítani kell a vendégeknek.

Létezik néhány kötelező elem, amelyek nélkül nem teljesülnek a váróval szembeni elvárások. A tér kialakításánál a kényelmi funkció, az esztétikum és a praktikum szempontjai együtt kell, hogy érvényesüljenek. A tartósabb anyagok könnyű tisztántarthatósága meghálálja a ráfordított anyagiakat. Egy jól megközelíthető sarokban érdemes a kabátok, táskák, tárolására lehetőséget teremteni. A fogas méretét természetesen a vendégek száma határozza meg. Figyeljünk arra, hogy legyen tágas, és a ráakasztott vállfák kényelmesen elférjenek egymás mellett. Egy egész alakot mutató tükör is hasznos, az esernyőtartó pedig semmiképpen sem hiányozhat a bejárat mellől. A váró további nélkülözhetetlen eleme a stílusában egységes bútorzat. A modernebb berendezésnél számolni kell a divat gyors változásával. Klasszikus darabokat választva, hosszabb távra tervezhetünk. A bútorválasztásnál a kényelem és a könnyű tisztántarthatóság a két vezető szempont. Érdemes minőségi termékeket vásárolni, amelyek tartósabbak és időtállóbbak. A valódi bőrborítású és a hagyományos textilborítású bútorok magas áruk és nehezebb kezelhetőségük miatt csak exkluzív szalonokba ajánlottak. A műbőr és a könnyen tisztítható szövetkárpit felület ideális választás lehet minden váró bútorzatához. A közlekedés optimalizálását is szem előtt tartva, egy asztal köré elrendezett, kényelmes székek, fotelek társalgásra ösztönzik a várakozókat, s ez észrevétlenül alkalmat teremt a kellemes társasági légkör kialakulásához. Vendégeink azonos céllal várakoznak, szívesen osztják meg egymással tapasztalataikat, véleményüket, ez pedig hasznos reklámja lehet üzletünknek. Ugyanakkor mindig gondoljunk egy eldugott sarok kialakítására is az elvonulni vágyók kedvéért.

Egy igényes váró ismérve a benne eltöltött idő minősége, ezért a profi lba vágó magazinok és prospektusok elhelyezése mellett érdemes alig hallható háttérzenével is gazdagítani a várakozás perceit. Az instrumentális zene a legalkalmasabb erre a célra, mert kevésbé osztja meg a hallgatóságot. Szintén az ízlések különbözősége miatt nem szerencsés, ha a különböző TV-csatornák műsorai mennek a háttérben. Viszont egy-egy DVD-ről vetített, szakmai folyamatokat bemutató fi lm hasznos és érdekes lehet a vendégek számára. A falra akasztott képekkel nem csupán üzenetet közvetíthetünk, hanem üzletünk hangulatát is meghatározhatjuk. Fontos, hogy a fotók és plakátok keretben vagy üvegborítás alatt kerüljenek a falra. Nagyobb szobanövények is jó szolgálatot tehetnek a barátságos környezet megteremtésében, de egy jól megválasztott vágott virág kompozícióval is csodákat tehetünk az enteriőrrel. Feltétlenül szükséges, és nem jelent nagy beruházást az önkiszolgálással elérhető frissítő folyadék biztosítása.

ALKALMAZOTT ANYAGOK

A kezelő helyiségekkel ellentétben a váróban felhasznált anyagok megválasztásánál nem kell igazodni a szolgáltatásként végzett tevékenység technológiájához: itt nyugodtan érvényesülhet a könnyű használhatóság és a design. Főbb követelményként az időtálló burkolatokat, az ideális világítást, a tisztántarthatóságot és a szabályozható klimatikus viszonyokat fogalmazhatjuk meg. A padló burkolata nagy kopásállóságú, csúszásmentes és homogén anyag legyen. A mázas kerámiának és a gránitőrleményes járólapoknak a legnagyobb az ellenálló képessége. Az üvegszállal kevert műgyanta padlóburkolat is jó választás lehet, ennek előnye, hogy vidám színekkel tehetjük egyedivé. A sötétebb árnyalatok szerencsésebbek, különösen a közvetlenül utcára nyíló üzletek esetében. A falaknál már bátrabban alkalmazhatunk világosabb színeket, ha a gyors javíthatóság megoldható. A lemosható tapéták és falfestékek széles választékával találkozunk a szaküzletekben, így ezen a téren engedhetjük leginkább szabadjára fantáziánkat.

A világítás kialakításánál a legjobb, ha minél több a természetes fény. Ennek hiányában törekedni kell arra, hogy a fényviszonyok minél közelebb álljanak a természetes fényhez. A fényáteresztő feszített álmennyezet feletti világítással éppen ezt a hatást érhetjük el.
A váró kiépítésekor igyekezzünk a természetes szellőzés megoldására. Ha ez nem lehetséges, akkor gépi szellőzést kell alkalmazni, ez azonban meglehetősen helyigényes, és a vele járó kellemetlen zaj miatt is zavaró lehet. Alternatívát jelenthet ebben az esetben egy fan-coil rendszer, mely egyaránt alkalmas fűtésre és hűtésre, jól szabályozható és energiatakarékos. Az ideális váró kialakítása azonban nem csupán a legkiválóbb anyagok alkalmazásában vagy a jó minőségű bútorok beszerzésében rejlik. A váró funkcióját akkor tölti be megfelelően, ha megtelik élettel, ha tükrözi szakmai hitvallásunkat, és ha a tér kialakítása és dekorációja szavak nélkül is azt az üzenetet közvetíti vendégeink, pácienseink felé: itt jó helyen járnak.

About Kelemen Gréta 451 Articles
"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is. Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején. Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára. Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*