Egészség

Vákuummasszázs a 21. század technológiájával

Ultrahang az alakformálás és zsírbontás szolgálatában

A kozmetikai ipar kozmetikai kezelések széles választékát kínálja a test formájának helyreállítása, vagy a fogyás elősegítése céljából. A tapasztalatok szerint a kozmetikumok azonban önmagukban csak ritkán hoznak sikert, így a kezelések során különböző elektrokozmetikai eljárást alkalmazunk a hatékonyabb eredmény eléréséhez.

Az ultrahangot ötven éve használják a gyógyászatban terápiás célokra. A kozmetikai és bőrgyógyász szakemberek együttesen vizsgálták az ultrahang fi ziológiai hatását, s ennek eredményeképpen alakították ki a ma használatos korszerű kezelési módokat.
Az eljárás elve, hogy az ultrahangos kezelőfejben található rezgő membrán az elektromos frekvenciát mechanikus rezgésekké alakítja át. Amikor a fejet ráhelyezik a kezelendő felületre, a szövetek részecskéi ide-oda mozgásukkal hőt termelnek. Az egyidejűleg fellépő két reakció, a hő és a mikromasszázs hatása javítja a sejtek anyagcseréjét és anyagfelvevő képességét, valamint a nyirokáramlást is. A készülékfej mozgatásával és felmelegedésével a bőrbe jutnak a zsírbontó, bőrfeszesítő hatóanyagok, vitaminok és zselék, felgyorsul a nyirokáramlás, valamint a sejtanyagcsere. A salakanyag-kimosó hatás folytán az ultrahang a cellulit eltüntetésének és a fogyasztásnak egyik leghatásosabb módszere. Ezenkívül az ultrahang hatására a zsírszöveti sejtburok szétpattan, a zsír elfolyik, ezért az ultrahang kezelésnek a nemkívánatos zsírréteg eltávolításában is komoly szerepe van.

Egyetlen nehézség azonban az, hogy a folyamatos ultrahang hatása nemcsak a mélyebben fekvő szöveteket, hanem a bőr legfelső rétegeit is felmelegíti, így kellemetlen forróságérzetet, esetleg nemkívánatos epidermális károsodást okozhat. A Dr Derm a sonoderm® XXL készülék fejlesztése során olyan technikai megoldást keresett, mellyel elkerülhetővé válik a hám túlzott hőterhelése, miközben a bőr mélyebb rétegeit nagy hatékonysággal kezeljük. A sonoderm® XXL igen kíméletesen bánik a bőrrel, hiszen az epidermiszt aktívan hűti az ultrahangos kezelés közben. A készülék folyamatosan kontrollálja a kezelőfelület hőmérsékletét, s ennek megfelelően pillanatról pillanatra állítja a hűtés intenzitását. A bőrfelület hűtése – a hűtőszekrény működéséhez hasonlóan – hő keletkezésével jár. Csak akkor lehet hatékony hűtést előidézni a bőrfelületen, ha a keletkező meleget elvezetjük. A Sono-CoolAir® kezelőfej belsejében egy piciny ventilátor biztosítja a tökéletes hőleadást, így még nagy ultrahangos teljesítmény mellett is megóvhatjuk a bőrt a károsodásoktól. Az szuperintenzív mechanikai masszázs a lipid tartalékok feloldását eredményezi, így gyors, centiméterekben mérhető karcsúsodás érhető el.

Az ultrahang technológia legújabb vívmánya a kavitáció elvén alapuló zsírbontás, alakformálás. A kavitáció során a zsírszövetben található víz, azaz intercelluláris folyadék reakcióit használjuk fel. A folyadékok közös tulajdonsága, hogy csak kis mértékben összenyomhatóak, ellentétben a gázokkal és egyes szilárd anyagokkal. A folyadékokban az atomok, molekulák kis golyócskák módjára gördülnek el egymáson, és ezért jó hatásfokkal kitöltik a rendelkezésükre álló teret.
Ha egy nagy nyomású folyadékban hirtelen nyomáscsökkenés következik be, az anyag gyakorlatilag szétszakad. Belső folytonossága megszűnik, hézagok, rések keletkeznek benne a pillanatnyi mozgási viszonyoknak megfelelően. A folyadékok azonban nem úgy szakadnak szét, mint a szilárd anyagok. Nem néhány darabra esnek szét, némi törmelék kíséretében, hanem a rendelkezésükre álló teret nagyjából egyenletesen kitöltve cseppekre robbannak szét. A cseppek között pedig apró üregek, üres lyukak keletkeznek. Ezek szó szerint vákuum buborékok, tehát nem gőzbuborékokról van szó. Nincs bennük semmiféle gőz, de mivel a vákuumnak kitett folyadékok forráspontja sok esetben drasztikusan megváltozik, mikrogőzösödésre késztetik az őket körülvevő anyagot. Ezért omlanak össze olyan gyorsan a buborékok. A folyamat annyira gyors, hogy a folyadékot esetleg körülvevő közegnek (pl. levegőnek) nincs ideje odaáramlani és kitölteni a lyukakat, így itt nem légritka, hanem valódi teljes légüres vákuum keletkezik egy nagyon rövid időre. A buborékok mérete és száma, valamint térbeli sűrűsége a nyomáscsökkenés mértékétől függ. Ez határozza meg, milyen gyorsan, mekkora csökkenés következik be. A buborékok kezdetben gömb alakúak, majd gyorsan belapulnak, ahogy a vákuum hatására odaszívódnak a környező cseppek, drasztikus esetben gőzszerűen molekulákra szakadva. A buborékok összeomlása egy másodpercen belül bekövetkezik, s összeomlásuk ún. shock hullámokat hoz létre, melyek szelektíven károsítják a zsírsejt falát. Ennek következtében a zsírsejtek széttöredeznek, s a mechanikai sérülés során a zsírsejtek „kicsomagolódnak” az őket körbezáró fi brosclerotikus struktúrákból. Ezáltal jelentős térfogat-csökkenés érhető el, s javulnak a cellulitos csomók okozta egyenetlenségek.

A Dr Derm legújabb fejlesztése a moduláris rendszerű CaVitál® WRC vitálterápiás készülék vákuummmal, rádiófrekvenciával és non-invazív multi-frekvenciás kavitációs ultrahanggal zsírbontásra és cellulite kezelésre. Az ún. „C-modul” az ultrahanghullámok kavitációs hatásán alapuló, „zsírszövet-megsemmisítő” technológiát helyezi a középpontba. A CaVital® WRC készülék által vezérelt, optimalizált paraméterek nagyfokú kavitációs hatást biztosítanak. A kavitációs a zsírsejtek vékony falának felszakadását, ezáltal a felesleges lipidek intracelluláris térbe kerülését segíti elő. FocuSonic® kezelőfej különleges kiképzésének köszönhetően egyesíti a fókuszált ultrahang és a kavitációs technológia előnyeit: a kézidarab vákuumterében elhelyezett 5 ultrahangforrás közvetlenül a kezelendő területre fókuszál. A kezelés során a negatív nyomás felszívja a bőrt, s a kiemelt szövetrészek az ultrahanghullámok kereszttüzébe kerülnek. A kavitációs hanghullámok a zsírsejtek rupturálódását, így a zsír mobilizálását eredményezik. Ezáltal jelentős térfogat csökkenés érhető el, s javulnak a cellulitos csomók okozta egyenetlenségek. Láthatjuk, hogy az ultrahang kihagyhatatlan eszköz a testkezelések során. Segítségével hatékonyan és kíméletesen vehetjük fel a versenyt a szépségipar piacán.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük