Egészség

Ultrahang az alakformálás és zsírbontás szolgálatában

Érvek a szolárium mellett

 

NAPOZÁS VAGY SZOLÁRIUMOZÁS. ÉRVEK PRO ÉS KONTRA

Húsz perces szoláriumozás az elért hatás szempontjából körülbelül három órás napozással egyenértékű. A szoláriumban azonban a sugarak hatása biztonságosabb, mert az UVB-, illetve az infravörös sugárzást megszűrik, és így a természetes napozáshoz képest kisebb mennyiségű sugárhatás éri a bőrt.

Ellenőrzött UV-sugárdózisok

Ha a mesterséges barnulás mellett dönt valaki, bőrét tudományos alapon ellenőrzött ultraibolya sugárzásnak teszi ki, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy a leégés minden kockázatától mentes barnulást tegyen lehetővé. A napfény sugaraiban természetesen az infravörös, illetve a leégésért felelős UVB-sugarak is jelen vannak. A szoláriumgépek azonban lényegében csak UVA-sugarakat bocsátanak ki, mert a szabályozás a forgalomba hozható szoláriumok számára maximum 1,5%-os UVB-sugárzást enged meg.

Szabályozás

A szoláriumok használatával kapcsolatban érvényben lévő francia rendelet készüléktípusonként szabályozza az igénybe vehető expozíciós időt. A természetes napozás esetében a szoláriuméhoz hasonló pontossággal lehetetlen kontroll alatt tartani a bőrt érő sugarakat, hiszen a napsugárzás mértékét számos változó tényező befolyásolja (az évszak, a napszak, a földrajzi elhelyezkedés, a hőmérséklet, a tengerszint feletti magasság, az ózonlyuk stb…).

A leégésért az UVB-sugarak felelősek

UVB-sugárzásból a leégés kialakulásához szükséges energia mennyisége ezerszer kevesebb, mint ha ugyanazt a hatást UVA-sugárzással akarnánk elérni. A leégés a bőrre rövid és hosszú távon is rendkívül káros hatással lehet.

A bőr felkészítése a napfényre *

A szoláriumozás felkészítheti a bőrt a napsugárzásra. Amikor már barna bőrrel érkezik valaki nyári vakációja helyszínére, nem érzi úgy, hogy kellemetlen számára fehéren mutatkozni a szépen lesült emberek között, és így nem kezd meggondolatlan mértékű napozásba. Ha a természetes körülmények közötti napozást megelőzi a szoláriumozás, az hatékony védelmet jelenthet a nap káros sugaraival és a leégéssel szemben.

A SZOLÁRIUM PIACA

Bőrbarnító szalonok, szoláriumok több mint harminc éve léteznek Európában. 1975-ben a német Frederic Wolff mutatta be először a közeli célmezőre ható sugárzás elvét, amellyel gyakorlatilag megteremtette és útjára indította a mesterséges barnulás piacát.

* A szolárium használatával a természetes napozás megkezdése előtt a bőr felkészíthető a nap erőteljesebb sugárhatásával szembeni védekezésre. Ennek ellenére soha nem szabad megfeledkezni a megfelelő fényvédelemről, mielőtt napra megy valaki. A szoláriumban szerzett barnaság nagyjából egy 2-es, 3-as faktorú napozószer használatának feleltethető meg, ami azt jelenti, hogy a bőr kétszer, háromszor annyi idő alatt ég le a napon, mint védelem nélkül. Mivel a szoláriumozással a melaninszintézis már beindult a szervezetben, a napsugárzás hatására hamarabb barnul a bőr. Ez azért is előnyös, mert így a mielőbbi barnaság megszerzése érdekében nem esik kísértésbe az ember, és nem viszi túlzásba a napon tartózkodást.

 

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük