Hírek

Miért hízlal a stressz?

Négy természetes, fogyasztó hatású élelmiszer

A súlyfelesleg leküzdése elleni harcban négy rendkívül hatásos, tökéletesen biztonságos és mellékhatásoktól mentes, természetes tápanyag lehet segítségünkre: a zabkorpa, az agar-agar, az almapektin és az almaborecet.

Az utóbbi néhány évben több gyógyszergyártó cég rukkolt elő újfajta fogyasztószerekkel. Ezek közül a termékek közül egyesek valóban újabb mérföldkövet jelentenek a súlyfelesleggel szemben mintegy 50 éve vívott küzdelemben, de véglegesen egyik készítmény sem tudja megoldani a problémát. Ráadásul elég költséges megoldást jelentenek ezek a fogyást segítő gyógyszerek, és mint minden gyógyszer esetében, ezeknél is számolni kell bizonyos mellékhatásokkal, amelyek miatt túlságosan hosszú időn keresztül nem ajánlott a szedésük. A kisebb súlyfelesleg leküzdésére nem is szokták ajánlani ezeket a készítményeket, inkább csak az obezitás súlyos eseteiben alkalmazzák őket. A súlyfeleslegtől való megszabaduláshoz rendelkezésünkre áll négy teljesen természetes tápanyag, amelyek fogyást segítő tulajdonságai egészen rendkívüliek. Tekintettel arra, hogy négy természetes élelmiszerről van szó, teljesen biztonságosan fogyaszthatóak, mellékhatásokkal nem kell számolni, és az áruk is rendkívül szerény az egyéb, testsúlycsökkentést segítő szerekéhez képest. Fogyasztásuk – egy-két speciális esettől eltekintve – gyakorlatilag bárkinek javasolható, és időbeli korlátozás nélkül, nyugodtan alkalmazhatjuk őket addig, ameddig csak szükségünk van fogyást segítő módszerek igénybe vételére. Az utóbbi években mind a négy tápanyag a figyelem középpontjába került, számos kísérletet, kutatást végeztek velük, és hatásosságukat széles körben bizonyították.

1. A ZABKORPA

A zabkorpa – és feltétlenül megjegyzendő: nem a zabpehely, valamint nem is a búzakorpa – bátran állíthatjuk, hogy szinte valóságos csodaszer. Csökkenti a koleszterinszintet, jótékonyan befolyásolja a cukorbetegséget, javítjaa belekben a tápanyag továbbítását, és megelőzi a bélrendszeri rákos megbetegedések kialakulását. Saját vizsgálataim és megfigyeléseim mindenekelőtt a zabkorpának a súlyfeleslegre gyakorolt hatására vonatkoznak. A zabkorpa legfontosabb tulajdonsága, hogy a földön rendelkezésre álló valamennyi élelmiszer közül ennek a legmagasabb a vízben oldódó rosttartalma, és nagy mennyiségben tartalmaz bétaglukánt. A zabkorpa rostok két legfontosabb tulajdonsága egyrészt a rendkívül jó vízfelvevő képességük (saját tömegük 20–30-szorosának megfelelő mennyiségű vizet képesek magukba szívni), másrészt pedig az a sajátosságuk, hogy képesek hozzátapadni gyakorlatilag mindenhez, ami érintkezésbe kerül velük. E két tulajdonságuknak köszönhetően a következő hatást fejtik ki a szervezetben: amint a szájon át a gyomorba kerülnek a zabkorpa rostok, ott azonnal megszívják magukat nedvességgel. 15 grammnak megfelelő, azaz egy evőkanálnyi zabkorpa 450 grammnyi vizet képes felvenni, s minthogy ilyen módon „megdagad” a gyomorban, nagyszerűen csökkenti az éhségérzetet. A gyomorból a mintegy 11 méter hosszú vékonybélbe érkezik a tápanyag, ahol pépes állagú béltartalomként halad tovább a tápcsatornában, miközben az emésztés folyamatában komoly fizikai és kémiai változásokon megy át. A belek mozgásából adódóan végbemegy egy mechanikai folyamat, a belekbe került tápanyagok gyúrása-dagasztása. Emellett pedig párhuzamosan zajlik egy kémiai folyamat is, amelyről a gyomorenzimek, az epe, valamint a hasnyálmirigy nedv gondoskodnak. E zsírokban, cukrokban és kalóriákban meglehetősen gazdag, pépszerű béltartalomban – nagyfokú viszkozitásának köszönhetően – a zabkorpa rostokhoz hozzátapadnak a vele érintkezésbe kerülő kalóriahordozók, amelyek
ebben a formában nem tudnak átjutni a bélfalon, és nem szívódnak fel a szervezetben, hanem az emészthetetlen korpaszemcsék csapdájába esve a széklettel együtt maguk is kiürülnek. Valahányszor elfogyasztunk egy evőkanálnyi mennyiségű zabkorpát, kalóriavesztést idézünk elő a szervezetben, amely természetesen nem túl jelentős, de valamennyi étkezésnél megismételhető, és korlátlan ideig alkalmazható. A zabkorpát rendszeresen fogyasztók székletének vizsgálata alapján megállapították, hogy egy leveseskanálnyi zabkorpa olyan mértékű kalóriaveszteséget idéz elő a szervezetben, mint amilyet ötemeletnyi lépcső megmászásával érhetünk el. A zabkorpa olcsó, könnyen beszerezhető, ráadásul finom is, és sokféle étel gazdagításához, elkészítéséhez használható. Bármely házilag készülő tészta esetében keverhetünk zabkorpát a liszthez: javasolható pizzatésztához, kenyértésztához, palacsintatésztához. Bármilyen húsos, zöldséges töltelékhez is tehetünk zabkorpát, de keverhetjük egyszerűen joghurthoz, müzlihez is.

2. AZ AGAR-AGAR

Az agar-agar egy tengeri alga alapú, nagyon régi, japán tápanyag, lényegében zselésítő anyag. Néhány éve jelentős irodalma alakult ki ennek a különleges élelmiszernek. Különösen azokban az életmódtanácsokat népszerűsítő munkákban foglalkoznak sokat vele, amelyek az úgynevezett Okinawa-módszert írják le, a közismerten karcsú, elhízástól ritkán szenvedő és a földön legtovább élő japán nők fogyókúrás módszerét. A testsúlycsökkentésnek ez a japán módja az agar-agarnak köszönheti hatásosságát. Az agar-agart hagyományosan szószok, levesek, pudingok, krémek sűrítésére, zselésítésére használják. Vízfelvevő képessége ugyanolyan jó, mint a zabkorpáé, tapadó képessége viszont jóval szerényebb. Sajátosságát az adja, hogy bármely folyadékkal érintkezve azonnal zselét képez, ezért remekül használható például túró- vagy gyümölcstorták készítéséhez. Zselésítő hatása még a zselatinénál is jobb. Egy jó nagy pohár vízben (tejben, teában, gyümölcslében) elegendő egy grammnyi mennyiséget feloldani belőle, és a főétkezések előtt 5–10 perccel meginni. Nagyon jelentősen javítja az alkalmazott súlycsökkentő diéta hatásosságát!

3. AZ ALMAPEKTIN

A súlycsökkentés terén a harmadik igen jó hatásfokkal alkalmazható tápanyag az almapektin. A gyümölcsök közül természetesen az alma tartalmazza a legnagyobb mennyiségben, a zöldségek közül pedig a padlizsán. Pektint porrá őrölt, finomított formában is lehet kapni a kereskedelmi forgalomban mint táplálék-kiegészítő terméket, de elég drága, és a magas árat az előállítási költség nem indokolja. A diétázóknak, fogyókúrázóknak ajánlom inkább az alábbi, közkedvelt receptet: vegyünk egy padlizsánt. Mossuk meg, majd hegyes késsel szurkáljunk bele lyukakat, és minden egyes lyukba dugjunk bele egy-egy gerezd
fokhagymát. Ezután tegyük be a sütőbe, közvetlenül a sütőfelületre, és hagyjuk, hogy a héja szépen megfeketedjen, majd fordítsuk meg, és a másik felét is süssük meg ugyanígy. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és vágjuk ketté, mint egy avokádót, csurgassunk rá egy kis olívaolajat, és a padlizsán belsejét szépen kanalazzuk ki a héjából, így fogyasszuk el.

4. AZ ALMABORECET

Az ecet a világ minden táján alkalmazott, különleges, savanyú ízű ízesítőanyag. Az ember ízlelőbimbóinak egynegyede a savanyú íz érzékelésére alkalmas, miközben táplálékaink között nagyon kevés a kifejezetten savanyú élelmiszer. Az ecetet már az ókorban is jól ismerték, és mindenekelőtt az orvoslásban használták. A rómaiak a háborúkba és a távoli provinciákra is vittek magukkal ecetet, ugyanis ezzel fertőtlenítették a vizet. Az almaborecet fogyókúrát kedvezően befolyásoló hatásáról négy kontinensről származó megfigyelések is beszámolnak. Az Egyesült Államokban Dr. Jarvis „Legnagyobb orvosunk, a természet” című nagysikerű könyvében foglalkozott az almaborecet témájával. Angliában az ún. Appelford-vizsgálat keretein belül végzett, orvosilag ellenőrzött fogyókúrák során igazolták az almaborecet hatékonyságát. Észak-Afrikában az almaborecetet a kóros elhízás ellenszereként ismerik, és folyamatosan fogyasztják a nők testsúlyuk megőrzése érdekében. Japánban és Kínában pedig a rizsecetet használják fogyókúrás célokra Az almaborecetből szokásos alkalmazása szerint két evőkanálnyi mennyiséget kell elkeverni egy nagy pohár vízben, és meginni minden főétkezés előtt. Az ecet a szervezetben is hasonlóképpen működik, mint a konyhai felhasználás során: egyfajta páclé gyanánt felpuhítja a túlságosan nehezen emészthető, zsíros húsokat. Az Egyesült Államokban a chips-gyártó cégek ecettel csökkentik a termékeik zsírtartalmát. Testsúlycsökkentő hatását kétféle módon éri el az almaborecet: egyfelől detergens hatása van a zsírokra, másfelől bontja a fehérjemolekulák aminosavait. Az almaborecet egyetlen hátulütője a savassága, ami miatt érzékeny gyomrúak nem fogyaszthatják nagyobb mennyiségben. Ugyanígy ellenjavallt refl ux betegségben, illetve gyomorfekélyben szenvedők esetében is.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük