Szépség

Krioterápia az esztétikai kezelések szolgálatában

A szőrtelenítés tudománya

A Danish Laboratoires „Epiladerm” nevet viselő termékének forgalmazója, az Apsara cég egy átfogó anyagot bocsátott rendelkezésünkre az epilációval kapcsolatban. A szőrzet fi ziológiájával, a szőr növekedésével kapcsolatos információk mellett sok minden egyéb is kiderül e cikkből: például az, hogyan kell előkészíteni és végrehajtani a szőrtelenítést az egyes testtájakon.

A SZŐR TÍPUSAI ÉS FIZIOLÓGIÁJA

A szőrszál többféle típusú lehet. Az emberi test felületének legnagyobb részét különböző hosszúságú, színű, vastagságú szőrszálak borítják, melyek változó sűrűségben nőnek az egyes testtájakon.

A lanugo

A szőr e sajátos típusa már az anyaméhben kifejlődik, és a születendő gyermek szinte teljes testfelületét beborítja. A finom, piheszerű szőrzet a születés után nem sokkal eltűnik a bőrről.

A vellus vagy pehelyszőr

A szőrnek ezt a típusát főként az arcon, de egyéb testtájakon is megtalálhatjuk. A pihe vagy más néven pehelyszőr rendkívül puha, vékony szálú, bársonyos tapintású szőrfajta, amelynek színe általában világos. A pehelyszőrök az epidermisz szőrtüszőiből nőnek ki.

A terminális szőrzet

A terminális szőrzet csoportjába tartozik a haj, a szemöldök, a szempilla, a hónaljszőr és az intim testrészek szőrzete, valamint a férfiaknál a szakáll. E szőrfajtánál a hagyma, illetve a gyökér rendkívül erős. A pubertás idején a terminális szőrzet növekedése erőteljes fejlődésnek indul.

Köztes szőrszálak

Az emberi test és arc majdnem teljes felületét ilyen, részint vellus, részint pedig terminális szőrzet borítja.

A SZŐR FEJLŐDÉSÉNEK HÁROM SZAKASZA

Az anagén (növekedési) fázis

Testtájanként és szőrtípusonként változóan a szőr növekedési fázisa 2–6 évig tarthat. A szőr növekedését más néven mitózisnak nevezzük. A növekedési fázist megelőző szakaszban a szőrszál gyökere még közvetlenül kapcsolódik a papillához (hajszemölcshöz), amely tápanyagokkal látja el, és biztosítja a megfelelő körülményeket fejlődéséhez.

A katagén (átmeneti) fázis

Ebben a szakaszban a papillában található mátrix sejtek nem szaporodnak tovább, a szőr növekedése megáll, és a szőrszál gyökere már nem érintkezik közvetlenül a papillával. Ez a fázis 3–4 hétig tart.

A telogén (nyugalmi) fázis

Ebben a 3–4 hónapig tartó nyugalmi időszakban a gyökér lassanként buzogány alakúvá válik, és a folyamat végén a szőrszál magától kihullik. Ezzel egyidejűleg azonban máris kezdetét veszi egy újabb anagén fázis: miközben az elöregedett szőrszál a kihullását megelőző nyugalmi állapotban van, az új szőrszál mitózisához szükséges sejtaktivitás már megindul. Esetenként az is előfordul, hogy az új szőrszál hamarabb kezdi meg növekedését, mint ahogy a régi szőrszál kihullik. Ilyenkor egyszerre 2–3 szőrszál is lehet egyetlen szőrtüszőben. Ennek előfordulását genetikai adottságok is befolyásolják.

A SZŐRSZÁL NÖVEKEDÉSE

Genetikai meghatározottság

A szőrszál színének és anyagának minősége, valamint a szőrzet sűrűsége és a szőrnövekedési ciklus ritmusa egyénenként különböző, genetikailag kódolt tulajdonság, amely már a születés előtt kialakul.

Hormonok

A belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok felelősek a szőr növekedéséért és fejlődéséért. A pubertás, a terhesség és a menopauza időszakában az endokrin mirigyek működése rendkívül aktív. Ha a szervezetben fokozódik a férfi nemi hormonok aránya, a tesztoszteron többlet serkenti a szőr növekedését. Ezért van az, hogy a menopauza idején egyes nőknél finom, szakállszerű szőrzet jelenik meg az arcon.

Stressz

Stressz hatására jelentősen fokozódhat a szervezetben a hormontermelés (főként az adenokortikotrop hormon, az ACTH termelődése), amely a szőr növekedésének hirtelen felgyorsulásával járhat együtt.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek hatással lehetnek az endokrin rendszer működésére, és felgyorsíthatják a szőrnövekedést. A gyógyszeres kezelés befejezésével természetesen a szőrnövekedés is visszaáll a normális ritmusába.

Dohányzás

A dohányosok szervezetében az adrenalin szint akár 70%-kal is megnőhet, ami szintén maga után vonhatja a szőrszálak intenzív növekedését.

Sebészeti beavatkozások

Bizonyos, a hormonszint csökkenésével járó sebészeti beavatkozások, például a méheltávolítás szintén megnövelhetik a gyorsabb, intenzívebb szőrnövekedés esélyét, különösképpen az arctájékon.Klimatikus viszonyok A magas külső hőmérséklet hatására felgyorsul a vérkeringés. Emiatt gyors metabolizmus indulhat meg a szervezetben, és ezzel együtt felgyorsulhat a szőrszálak növekedésének üteme is.

A BŐR ELŐKÉSZÍTÉSE A SZŐRTELENÍTÉSRE

A bőr megtisztítása

A szőrtelenítés megkezdése előtt az első teendő a bőr alapos megtisztítása a szennyeződésektől, a sminkmaradványoktól, és minden egyéb bőridegen anyagtól.

Hintőpor

A bőr előkészítése szükség esetén hintőporozással folytatódik. A hintőpor felszívja a bőr tisztítására használt készítmény által a bőrön hagyott nedvességet, és felszed magára minden olyan szennyeződést, amely esetleg még a bőrön maradt.

Latex kesztyű

A latex kesztyű használata nemcsak higiénikus, hanem segítségével elkerülhető az is, hogy a kézen lévő nedvesség belekerüljön a gyanta anyagába.

Vigyázat!

A gyantázás kifejezetten • kerülendő a következő esetekben: Visszérgyulladás, friss heg vagy más seb, égési sérülés, napégés, vírus okozta sejtszaporulat (szemölcs).
A depiláció csak bizonyos elővigyázatossági szabályok szigorú betartása mellett alkalmazható a következő esetekben:
• Visszértágulatnál: csak abban az esetben, ha a depilálandó terület érintésre nem reagál fájdalommal. A szőrtelenítést még ilyenkor is próbáljuk ki először kis felületen.
• A fülkagyló belsejében: a fülbelső szőrtelenítését nagy körültekintéssel kell végezni. A dobhártya sérülésének elkerülése érdekében fontos, hogy a gyanta semmiképpen ne kerüljön a hallójáratba, ne tömje el a fül bemeneti nyílását, ez ugyanis a dobhártya sérülését okozhatja, és halláskárosodást idézhet elő.
• Szakállnál: a férfiak szakállának szőrszálai gyakran keresztben nőnek, s ilyenkor a depiláció következtében könnyen alakulhat ki gyulladás a szőrtelenített területen. A szakáll depilációja előtt mindig próbát kell végezni egy kis kiterjedésű bőrfelületen, és ha a gyulladás kockázata fennáll, a szőrtelenítésről jobb lemondani, illetve más megoldást választani a nem kívánt szőrzet eltávolítására.
• A bőr felszínéből kiemelkedő anyajegynél: a depilálás nagy odafigyelést és elővigyázatosságot igényel, nehogy megsérüljön az anyajegy.
• Savas kezelés vagy hámlasztás után: ha a bőr a depilálás előtt nem sokkal enzimatikus hámlasztáson, vagy egyéb, savtartalmú termékek felhasználásával végzett kezelésen esett át, a szőrtelenítést csak 4–5 héttel később ajánlatos elvégezni, és előtte akkor is próbát kell végezni a bőrön.

AZ EGYES TESTTÁJAK DEPILÁCIÓJA

A láb és a térd szőrtelenítése

A láb és a térd felületén található szőrzetet 3–6 hetente ajánlott depilálni. A szőrtelenítéshez a gyantát a bokától a térd alatti területig, lentről fölfelé haladva, a szőr növekedésével ellentétes irányban visszük fel, majd határozott mozdulattal eltávolítjuk a gyantacsíkot. A szőrtelenítést a láb elülső oldalán, belülről kifelé haladva végezzük. Ha végeztünk, megkérjük vendégünket, hogy térdél hajlítsa be a lábát. Vigyük fel a gyantát a térd alsó felétől egészen a comb alsó vonaláig, majd távolítsuk el a gyantacsíkot. Bentről kifelé haladva maszszírozzuk át az egész térdet. A boka szőrtelenítéséhez a vendégnek meg kell fordulnia. Figyeljünk arra, hogy a bokánál a szőr növekedési iránya gyakran keresztirányú.

A lábfej szőrtelenítése

A lábfejen növő szőrzetet 3–6 hetente tanácsos depilálni. Vigyük fel a gyantát a lábujjakra, a szőr növésével ellentétes irányban, majd hajlítsuk be a lábujjakat, és egy hirtelen mozdulattal távolítsuk el a gyantát a körmök irányában húzva a gyantacsíkot.

A comb szőrtelenítése

A combon növő szőrzetet 6–12 hetente kell eltávolítani. A gyanta felvitelét közvetlenül a térd fölött kezdjük, és úgy haladunk a comb felsőbb részei felé, majd eltávolítjuk a gyantacsíkot. Kérjük meg vendégünket, hogy hajlítsa be a térdét, és masszírozzuk át az egész combját. Figyeljünk a szőr növésének irányára, valamint arra is, hogy a combbelsőn a bőr kevésbé feszes, ezért a gyantázást itt kisebb felületenként haladva végezzük el. A comb hátsó részének szőrtelenítéséhez vendégünk forduljon a hasára. Vigyáznunk kell arra, hogy itt a szőr növekedési iránya esetleg különbözhet az elülső oldalhoz képest.

Az intim területek szőrtelenítése

Az intim zónák szőrzetét 3–5 hetente kell depilálni. Ezeken a területeken a szőrszálak gyökere mélyre nyúlik a bőrben, ezért a depiláció következményeként akár gyenge vérzés is jelentkezhet. Ezeknek a területeknek a depilálása külön figyelmet és speciális eljárást igényel. Vigyük fel a gyantát szokás szerint a szőrnövekedéssel ellentétesen, majd távolítsuk el. Ha borotvált, rövid szőrről van szó, mielőtt eltávolítjuk a gyantacsíkot, hagyjuk rajta egy rövid ideig a bőrön, hogy a szőrszálak alaposan megtapadjanak benne. Ha a szőrszálak hosszúak, depiláció előtt érdemes vágni a hosszukból, hogy a gyantázás ne legyen kellemetlen a vendég számára. Szabad kezünkkel rövid és határozott mozdulatokat végezve masszírozzuk át a teljes területet.

A has szőrtelenítése

A hason található terminális szőrzetet 3–5 hetente kell depilálni. A has lágy, puha terület, ezért lassan, kisebb zónánként haladva végezzük a depilálást, hogy a kezelés ne legyen fájdalmas a vendég számára. A masszázst kívülről a has közepe felé végezzük, illetve a has közepétől lefelé, a comb irányában haladva.

A mellkas szőrtelenítése

A mellkas terminális szőrzetét 4–6 hetente szükséges eltávolítani. A mellkasi szőrzet gyökere nagyon erőteljes, ezért eltávolítása is határozott mozdulatokat igényel. A szőrtelenítést itt is fokozatosan, kis zónánként haladva végezzük, ügyelve a szőrnövekedés irányára. Szabad kezünket arra használjuk, hogy maszszírozó mozdulatokkal enyhítsük a frissen depilált bőrterületek fájdalmát. A bimbóudvarra különösen ügyeljünk a kezelés alatt, itt ne használjuk a gyantát.

A hónalj szőrtelenítése

A hónalj terminális szőrzetét 3–6 hetente kell depilálni. Ezen a területen minél jobban meg kell feszíteni a bőrt, mert csak így érhető el, hogy a gyanta egyenes bőrfelületre kerüljön fel, és a bőrrel párhuzamosan haladó mozdulattal lehessen majd letépni. Ez azért fontos, mert ellenkező esetben a gyanta eltávolítása után kis hematómák keletkeznének a bőrön. Kérjük meg vendégünket, hogy segítsen kifeszíteni a bőrt az adott területen. Vigyázni kell arra, hogy a hónaljban az egyes szőrszálak általában különböző irányban nőnek. A gyantát kintről befelé haladva érdemes felvinni a bőrre.

A hát szőrtelenítése

A háton növő részint vellus, részint pedig terminális szőr eltávolítása 4–6 hetente ajánlott. A gyantát a gerinc vonalától kifelé haladó irányban visszük fel a bőrre, és ugyanígy távolítjuk is el. Vigyázzunk a szőr növekedésének irányára, mert a háton a szőrszálak egy része hajlamos felfelé nőni. A vállak szőrtelenítése alatt a vendég ülő testhelyzetben van, és fejét az ellentétes irányba fordítja, hogy a bőr a depilálandó területen megfeszüljön.

A kéz és a kar szőrtelenítése

A kéz és a kar szőrzete 6 hetente igényel depilációt. A gyantát a kézhát felől a könyök felé haladva visszük fel a bőrre, majd lehúzzuk. Ezután az alkar külső részével folytatjuk, ahol a szőrszálak általában kifelé (a testhez képest távolodó irányba) nőnek. A gyanta felviteléhez jól ki kell feszíteni az alkart, és igyekezni kell megtartani a bőr felületével párhuzamos irányt. A könyök szőrtelenítését a térdhez hasonló módon végezzük el. A felkar szőrtelenítéséhez kérjük meg vendégünket, hogy helyezze a kezét a fejére. Ebben a testhelyzetben vigyük fel a gyantát a felkarjára a könyöktől a váll felé haladó mozdulatokkal. A gyantacsíkot a bőrrel párhuzamos irányt megtartva távolítsuk el. Végezzük el ugyanezeket a mozdulatokat körben, a felkar minden oldalán.

Az arc és a tarkó szőrtelenítése

Az arc és a tarkó részben pehely-, részben pedig terminális szőrzetét 4 hetente ajánlott eltávolítani. Ha az arcot korábban még nem depilálták, a kezelés megkezdése előtt végezzünk próbát kis bőrfelületen. Az arcon fordítsunk különös gondot a szőrszálak növekedési irányára. Az arc pehelyszőrei általában lefelé, a nyak irányában nőnek. Jól feszítsük meg a bőrt a hüvelyk és a középső ujjunk közé fogva, és a felvitt gyantát egy hirtelen mozdulattal húzzuk le a bőrről. A tarkón a szőrszálak lehetnek erősebbek és ellenállóbbak, tekintettel arra, hogy hajvágás során a fodrász esetleg gyakran borotválja. Ha ilyen vendéggel van dolgunk, a gyantát hagyjuk fent egy kis ideig a tarkón, mielőtt határozott mozdulattal eltávolítjuk.

A felső ajak feletti bőrterület és az áll szőrtelenítése

Ezek az arcterületek igen gyakori, 3–5 naponta ismételt depilálást igényelnek. Az arc bőrének hámrétege a legérzékenyebb bőrfelület a depiláció szempontjából. E területek pehelyszőrzetének eltávolítása bőrreakciókat válthat ki: irritációt, bőrpírt, melegérzetet, helyi gyulladást okozhat. A pehelyszőrzet eredeti funkciója a test védelme. A depiláció következtében nő a hisztamintermelés és a fehérvérsejtek száma, amelyek feladatuk szerint a szőrtüszőt védik a gyulladástól. Ezeken a területeken könnyen kis pattanások, piros kiütések jelenhetnek meg a szőrtelenítést követően. A próbát 2–3 nappal a szőrtelenítés előtt érdemes elvégezni, kis felületen. A lehetséges reakciókról részletes tájékoztatást kell adni a vendégnek. A próba után otthoni ápolásként mindenképpen ajánlatos egy antibakteriális emulzió használata, valamint a bőr megnyugtatása egy speciális készítménnyel.

A felső ajak feletti bőrterület depilációja
A szájzugtól a felső ajak közepe felé haladó mozdulattal vigyük fel a gyantát. Néhány másodpercig hagyjuk a bőrön, hogy jól megtapadjanak benne a szőrszálak, majd távolítsuk el a gyantacsíkot. Végezzük el ugyanezt a mozdulatsort a száj másik vége felől kiindulva is. Ezután a felső ajak közepe feletti bőrterület depilálása következik. Vigyük fel a gyantát a bőrre, hagyjuk fent néhány másodpercig, majd távolítsuk el az orr felől a felső ajak irányába húzva a gyantacsíkot. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a tökéletes eredmény és a minél kisebb fájdalom érdekében szabad kezünk hüvelyk- és mutatóujja segítségével jól meg kell feszíteni a bőrt a szőrtelenítendő felületen.

Az áll depilációja
A gyantát az áll alsó részétől felfelé, az állkapocs, majd a száj irányába haladó mozdulatokkal visszük fel a bőrre. Néhány másodpercig hagyjuk, hogy jól behatoljon a bőrbe, és egészen a szőrszálak gyökeréig eljusson. Ezután a bőrfelülettel párhuzamosan, lefelé, a nyak irányában húzzuk le a gyantacsíkot. Az állon a szőrszálak keresztirányban nőnek, ezért a gyanta lehúzása során is keresztirányban a nyak felé haladó mozdulatot alkalmazunk. Makacsabb, erőteljesebb terminális szőr esetében a gyantát tovább kell fenn hagyni a bőrön, hogy a szőrszálak alaposan megtapadhassanak benne.

A szemöldök szőrtelenítése

A szemöldök terminális szőrzetét 2–4 hetente tanácsos depilálni. A szemöldök szőrtelenítését egészen kis mennyiségű gyantával végezzük, amelyet a szemöldök külső szélétől befelé haladva viszünk fel a bőrfelületre. Vigyázzunk, mert a szem környékén a bőr rendkívül vékony és rugalmas. Középen, a két szemöldök között az orrtól a homlok irányába haladva visszük fel a gyantát, és föntről lefelé, az orr felé irányuló mozdulattal távolítjuk el. A szemöldök alatti és feletti makacsabb, erősebb szőrszálakat hagyjuk jól megtapadni, mielőtt lehúzzuk a gyantát.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük