Spray lisztharmat onycosolve

Onycosolve permet gomba elleni available.High minőségű és megfizethető áron.

Teljesen természetes termék csak természetes alapanyagokból hozzáadása nélkül a káros vegyi anyagok.

A klinikai vizsgálatok eredményei szerint a Onycosolve önmagukért beszélnek!

A tanulmányok azt mutatják, hogy a pozitív eredmény érhető el 99% -ában.

További tanácsokat lehet kapcsolatba a vezetők.

Az összes kifizetés átvételekor a sorrendben a postán.

Cégünk szállít számos országban és városban a világon.

További részletekért kérjük vezetők.

Leírás

A gomba a láb és a köröm is előfordulhat bármely személy, mivel a betegség meglehetősen gyakori, és senki sem immunis. Ezért, ha a tünetek jelzik a megjelenése a gomba, és felismerni azt, mellesleg, nagyon egyszerű, meg kell próbálnunk gyorsan megszünteti a betegség, hogy ne késleltesse, és ne okozzon magának nagyobb kellemetlenséget. Ez segíthet orvoslására Onycosolve. Úgy alakult, kifejezetten a harcot a gomba, és így hatékonyan működik, és gyorsan eltávolítja a tüneteket. Lesz megszabadulni a viszketés, égő érzés, és hámlás a bőr.

Hála a természetes összetételét a bőr állapotát is javítja. Tehát nem csak akkor lesz képes megszabadulni a gomba, hanem visszaállítja a bőr és a köröm után a betegség. Ujjai ismét sima és tiszta, és akkor megszabadulni minden kellemetlen tüneteket, és visszanyeri teljes életet élni.

Művelet

Az eszköz működéséhez 2 fokozatban. Az első, hogy megszabaduljon a fertőzés. A hatóanyag behatol a szövetekbe és a fertőzések leküzdésében, fokozatosan elpusztítja azt. A második szakasz a helyreállítása a bőrt. Az eszköz kijavítja a sérült ez a része a bőrt, puhítja bőrkeményedés alakult, és aktiválja a növekedés szeglemezek. Nails és az ujjak lesz még tiszta és szép.

Ezen túlmenően, az eszköz:


  • Megakadályozza kiújulásának gomba;
  • Megszünteti szag;
  • Beállítja izzadás;
  • enyhíti a viszketést, égő és hámlás;
  • elősegíti a gyógyulást repedések a lábát.

Előnyök

– Csak áll, a természetes anyagok, amelyek pozitívan befolyásolja a bőr és a baktériumok eltávolítására;

– Nem okoz allergiás reakciókat a bőrön;

– Akkor lehet alkalmazni bármely életkorban;

– Alkalmas még az érzékeny bőrt;

– Bőrgyógyászok egy gyors forrás.

Összetétel

Természetes vegyület erős gyulladáscsökkentő hatása, semlegesíti a fertőző gócok, megállítja a patogén mikroorganizmusok növekedését. A természetes összetevők megállítani fejlődését gomba, megtisztítsák a sejtek és szövetek a toxinok, regenerálják úgy, helyreállítása anyagcsere-folyamatok a sejtek szintjén.

Alkalmazási eljárás

A kezdők, a bőrfelületet le kell mosni alaposan megtisztítani el a szennyeződéseket, verejték és a faggyú. Akkor meg kell várni, amíg a láb száraz, nem kell dörzsölni, hogy ne okozzon további irritációt.

Spray szórjuk az érintett területeken a bőr, és várjon, amíg teljesen felszívódik, és száraz. Ismételje meg az eljárást ajánlatos naponta kétszer, amíg a gomba nem visszavonulni, állapotától és a köröm és a bőr teljesen kapja vissza a normális.

& nbsp;

A Bluronica szérum – vélemények ár hatások szérum hol vásárolni akció Magyarország

Az életstílusok, az érzelmek és a környezet a fiatalos megjelenést és a bőr életképességét még inkább a genetikai tényezőkön keresztül befolyásolja. Az intenzíven correcting Bluronica szérum fokozatosan felszabadítja a kizárólag a Bluronica vonalban használt hatóanyagokat.
40 éves kor után a sejtek regenerációja lassulni kezd. Egyre több ránc van, a bőr elveszíti rugalmasságát, és az arc kontúrja kevésbé hangsúlyos. Ez a forradalmi kezelés a Bluronica öregedésgátló bőrére kifejezetten öregedő bőrre lett kifejlesztve. Háromszoros akció Bluronica megerősítik a nagyszabású klinikai vizsgálatokat

  • Javítja az ovális arcot
  • Keménység és erő
  • 3D rekonstrukciós épületek
  • A pórusok eltömődésmentes formulája

Masszázs Bluronica feszesítő szérum különös figyelmet fordítva a veszélyeztetett területekre. Alkalmazzon reggel és este, arcra, nyakra és dekoltázsra.

  • Közvetlenül a használat után a bőr nedvesedik és sima lesz.
  • 4 óra elteltével a bőr feszesebb (+ 38%) és feszesebb (+ 16%).
  • 4 hét elteltével a ráncok különböző típusait csökkenti: Vízszintes ráncok: A homlokon: -13% *** Függőleges ráncok: A nasolabális ráncok körül: -18%.
Lengyelországban az eredeti termék csak a következő okokból vásárolható meg
A hivatalos honlap

Bluronica—Elmosódott összetétel, összetevők

Bluronica– az egyik legerősebb krémek, a semlegesítő szabad gyököket – a bőr öregedésének fő okait tartalmazza. Ez az innovatív krém, amely arganolajat és avokádóolajat, gyógyító vitaminokat és hialuronsavat tartalmaz, táplálja és fiatalítja a bőr mély rétegeit, ösztönözni fogja a hámszövet növekedését.

Serum Bluronica értékelés, vélemények, akik próbáltak

Lásd a Bluronica-ról alkotott véleményeket a megelégedett felhasználók által.
Egy másik szépségtitkot szeretnék megosztani: a fehérítő Bluronica maszk. A maszkot minden 3 napban 20 percig alkalmazom. A vörösek eltűntek, a szeplők kevésbé észrevehetők. A bőr egészségesebb és simább lesz!
Daria
Terhesség után elszíneződésem volt az arcomon. Azt hittem, az egész életen át használom a primert. De két héttel ezelőtt elrendeztem Bluronica-t.
Marie

Szérum Bluronica hol lehet megvásárolni, gyógyszertár, ár

Vásároljon csak a gyártó weboldaláról. Lengyelország és más európai országok népszerűsége miatt számos esetben hamis áron értékesítenek hamisítványokat!
Ha nem rendelkezik vonalkóddal, kérjük, vegye fel velünk a panaszát az oldal alján feltüntetett címen.

A visszérbetegség

Az alsó végtag pihentető masszázsa

Hidemi Morimasa rendkívül elismert szakembernek számít Japánban. Tagja a Japán Esztétikai Társaságnak, saját kozmetikai iskolát vezet, elnök-vezérigazgatója egy óra- és ékszergyártással foglalkozó részvénytársaságnak, és nem utolsósorban több, részben csak szakembereknek, másrészt a nagyközönségnek szánt, esztétikai tárgyú szakkönyv szerzője. Az alábbi cikkben Hidemi Morimasa egy kitűnő, japán protokollt ajánl olvasóinknak a fáradt, nagy igénybevételnek kitett láb ápolására.

Japánban ma a különböző szépségápolási és jó közérzeti szolgáltatásokat nyújtó intézményekben óriási a kereslet a test különböző területeinek masszázsa, ápolása iránt. Nemcsak teljes testkezelést, de külön mell-, hát-, kéz- és lábkezeléseket is gyakran vesznek igénybe a vendégek. Ezért az arckezelések mellé egyre több kozmetikus kínál egyéb, szabadon választható kezeléseket. A kínálatban szereplő, külön testtájakra irányuló masszázsok, ápolások segítségével mindig a vendég igényeinek megfelelően alakítható a szolgáltatáscsomag, és adott esetben akár teljes körű ápolás is összeállítható belőlük. Japán tapasztalatok szerint az egyes testtájak kezelései közül messze a lábápolások a legkeresettebbek a rendszeresen visszajáró ügyfelek körében. Régebben a japán nők mindennapi öltözete a tradicionális kimonó volt, amelyhez fából készült speciális szandált (zorit) viseltek. Napjainkra azonban a nők többsége Japánban is ugyanolyan ruhákat és cipőket hord, mint bármelyik európai vagy amerikai. Éppen ezért aztán lábuk is ugyanazoknak a kihívásoknak van kitéve, mint a világ nyugati felén élő nőké. A nap legnagyobb részében cipőbe zárt láb keringése elégtelen, a megfelelő fizikai aktivitás hiánya miatt pedig lelassul a testnedvek keringése, a szövetek között felgyülemlik a víz, a láb hőmérséklete csökken. E problémák miatt a lábápolást igénybevevő vendégek száma évről évre növekszik Japánban. A fáradtság következtében a láb izmai megkeményedhetnek, s ezzel párhuzamosan csökken a nyirokerek, valamint az érbillentyűk működése. A vér- és nyirokkeringés elégtelen működése miatt pedig a szervezet nem tudja megfelelő mértékben kiválasztani a toxikus anyagokat. Mindezen problémák enyhítésére fontos, hogy legyenek olyan kezelési eljárások, amelyek segítik, javítják a szervezet méregtelenítését. Az ilyen típusú szolgáltatások ma rendkívül keresettek a japán piacon. Az alábbiakban a láb fáradtságát enyhítő kezelés protokollját mutatjuk be, valamint néhány olyan technikát, amelyekkel a láb leggyakrabban előforduló problémáin enyhíthetünk. A több különböző részből álló összeállítás különösen alkalmas arra, hogy egyes részletei beépíthetőek legyenek egy-egy, a kozmetikus által alkalmazott kezelés menetébe, és e kiegészítésekkel igazán személyre szabottá tehesse a láb ápolását. A maximális hatás érdekében a protokoll természetesen támaszkodik a reflexológia, és közelebbről a talpmasszázs gyakorlatára is. A leírt protokoll nem minősül gyógymasszázsnak, nem terápiás cálzatú, hanem a vendég kényelemérzetét, fizikai és mentális jó közérzetét szolgálja, és mindenekelőtt enyhíti a láb fáradtságával együtt járó panaszokat. A bemutatott számos technika alapján ötleteket meríthet az Olvasó ahhoz is, hogyan frissítse, tegye változatosabbá kezelését olyan vendégek esetében, akik rendszeresen járnak lábápolásra, és a fáradtságon kívül esetleg más lábpanaszaik is vannak.

Az alsó végtag pihentető masszázsa

Az ayurvedikus abhyanga masszázs

Az abhyanga masszázs az ayurvedikus orvoslás legfontosabb kezelési eljárásai közé tartozik. Az „abhyanga” kifejezés szó szerinti fordításban „az egész testre kiterjedő olajos masszázst” jelent. Ezt a holisztikus szemléletet tükröző, tradicionális indiai masszázsfajtát az ayurvedikus terápiás rendszer elmaradhatatlan részeként a testi egészség és a mentális jó közérzet megőrzése érdekében általánosan alkalmazzák. Az abhyanga masszázs a test életenergiájának harmonikus működését elősegítő és helyreállító, rendkívül hatékony eljárás, amely nem csupán bizonyos meghatározott masszázsmozdulatokat alkalmaz a kezelés során, hanem különböző natúr és aromás olajak, gyógynövények és fűszernövények jótékony hatását is kihasználja. Ezt a páratlanul nagy értéket képviselő, csodálatos masszázsfajtát egy kitűnő terapeuta, Rajeev Pant mutatja be az alábbiakban Olvasóinknak.

Radjeev Pant Radzsasztán fővárosában, Dzsaipúrban született 1966-ban, de családi kötelékei révén észak-indiai származású. A Himalája előhegységének nagy spirituális múltra visszatekintő vidékén élő brahmin családban jó néhány pap, tanító és ayurveda orvos van. Asztrológus és szanszkrit nyelvtudós édesapja gyerekkorától fogva igyekezett bevezetni fiát a védikus asztrológiába, apai nagyapjától, Gandhi lelkes hívétől és közeli munkatársától pedig a mindennapos jógagyakorlást kapta örökül. A jóga, az ayurveda elvein alapuló táplálkozás, a spirituális élet és az asramokban végzett rendszeres meditáció fiatal gyermekkorától része volt életének. A jóga elmélyült tanulásával 14 évesen kezdett el foglalkozni, és 20 évesen Daya Vayas jógaiskolájában szerzett tanári diplomát. Ekkor a jóga fővárosába, Rishikeshbe ment, és hosszabb időn keresztül Maharishi Mahesh jógaközpontjában gyakorolta a transzcendentális meditációt. 27 évesen pszichológus és zenész diplomát szerzett, tablán játszik. Sok éven át utazott, asramról asramra haladva bejárta egész Indiát, megfordult délen, Sri Ramana Maharshi asramjában is, ahol teljes magányban meditációval töltötte napjait hosszú hónapokon keresztül. Ellátogatott Krishnamurti iskolájába, és Dél-Indiába, Adyar-ba, a Teozófi ai Társaság központjába is, ahol indiai filozófiai ismereteit mélyítette el, és mindenekelőtt a csakraelmélettel foglalkozott. 1989-ben találkozott Osho-val, és ez a találkozás hosszú időre meghatározta életének további alakulását: sok éven keresztül Osho iskolájában tanított jógát, meditációt és zenét, valamint asztrológusként és pszichológusként is működött. A csakraelmélettel kapcsolatos ismereteit ekkoriban kezdte el átültetni a gyakorlatba: a tanítás mellett ő maga is tanult: egy, a csakrák energiáinak harmonizálásával foglalkozó indiai masszázstechnikát sajátította el. 1996-ban reiki mesterré avatták. Ebben a minőségében azóta több mint 500 embernek adta át ismereteit a legkülönbözőbb szinteken. Néhány évvel ezelőtt egy tengerparti indiai államban, Goában nyitotta meg saját iskoláját, ahol rengeteg, Európából és Észak-Amerikából érkező hallgatónak adta át tudását. 2006- ban Franciaországba költözött, azzal az elhatározással, hogy ismereteit és tapasztalatait a világ nyugati felével is megosztja.

Az ayurvedikus abhyanga masszázs

Divatos masszázstechnikák

Melyek ma a Spa és a kozmetikai szalon kínálatában szereplő masszázsok közül a leginkább közkedveltek? Melyek azok, amelyeket ma egyetlen intézmény sem hagyhat ki a testkezelések kínálatából? És melyek azok, amelyek a jövőben válnak majd igazán keresettekké? Cikkünkben a masszázs kitűnő szakértője, a Massage Academy cég megalapítója, Olivier Aron szakértelme és tanácsai alapján adunk választ mindezen kérdésekre.

Vendégeink gyakran úgy érzik: egyszerűen nem bírják tovább a napi terheiket. Szinte teljesíthetetlenül szoros időbeosztás a munkahelyen, a számítógép előtt töltött hosszú és kimerítő órák, gyerekek, akiket a négy égtáj irányába cipel az ember a városban hegedűórára, szakkörre, edzésre, jóga- vagy éppen főzőtanfolyamra, egyszer kánikulában, máskor meg hóban-fagyban… Természetesen az az egy-két órás maszszázs, amit egy gyönyörűen berendezett kozmetikában vagy egy Spa-ban igénybe vesz a vendég, nem oldhat meg minden problémát, nem mulaszthatja el a tíz éve meglévő, kialakult cellulit nyomait sem a testről. De egy kis ellazulást segítő zene, a kellemes illatú, finom masszázsolajok, néhány gyertya megnyugtató fénye és a masszőr, a kozmetikus vagy a terapeuta hozzáértő keze oldhatja a feszültséget, segíthet a vendégnek eltávolodni a nagy igénybevételt jelentő hétköznapoktól, legalább a masszázs idejére.

A MINDEN INTÉZMÉNYBEN NÉLKÜLÖZHETETLEN KALIFORNIAI ÉS AYURVÉDIKUS MASSZÁZS

Bár egy Spa bevételeinek 70%-a már ma is a különböző masszázsokból származik, mégis azt kell mondanunk, hogy a masszázsok és testkezelések piaca biztos fejlődés előtt álló, de ma még csak induló piacnak számít. Az emberek többsége számára a masszázs új felfedezést jelent, amelyet nem is annyira testközelből, mint inkább a televízióból, vagy néhány újságcikkből ismer. A piacot ma alapvetően két masszázstípus uralja: a kaliforniai és az ayurvédikus masszázs. „Ezeknek mindig szerepelniük kell a masszázskínálatban, annál is inkább, mert könnyen elsajátítható és könnyen alkalmazható technikákról van szó” – magyarázza Olivier Aron.

A kaliforniai masszázs
A kaliforniai masszázs neve a technika származási helyére utal. Ezt a masszázsfajtát a ’60-as években fejlesztette ki pszichoterapeuták egy csoportja a kaliforniai Big Sur-beli Esalen Központban különböző keleti technikák elemeinek ötvözésével, és Reich energiaáramlással foglalkozó munkáinak felhasználásával. A kaliforniai masszázs alapvető célja a test felszabadítása a felgyülemlett feszültség alól, amivel természetesen együtt jár a pszichikai értelemben vett relaxáció is. E masszázstípust afféle „bevezető masszázsnak”, „előmasszázsnak” is nevezhetnénk, tekintettel arra, hogy semmiféle erőteljes nyomómozdulatot nem alkalmaz, kizárólag hosszú csúsztatásokkal operál. Könynyen elsajátítható mozdulatsort használ, amely nem jelent nagy fizikai igénybevételt a kezelést nyújtó személy számára. Rendkívül népszerű, keresett masszázsfajta: Franciaországban a kereslet 50%-át a kaliforniai masszázs teszi ki.

Az ayurvédikus masszázs
Az indiai orvoslás hagyományaira építő ayurvédikus masszázs kifejezésben az ayurveda szó az „élet tudományát” jelenti szó szerint. A masszázs főként gyúró, nyomó mozdulatokat alkalmaz esszenciális olajok segítségével a meztelen testen. Hatása nyugtató jellegű, csökkenti az idegi feszültséget, valamint javítja a vérkeringést. A kezelést igénybe vevő személy számára idegi kikapcsolódást, a feszültségektől való eltávolodást, ellazulást eredményez, a masszázst nyújtó személytől pedig sok energiát kíván.

Divatos masszázstechnikák

Miért hízlal a stressz?

„Azért hízom, mert annyi gondom van…” Nem egyszer hallunk ilyen és ehhez hasonló panaszt a környezetünkben. Manapság szinte lehetetlen stresszmentesen élni. A stressz pedig egyeseknél fogyással járhat együtt, másoknál viszont ténylegesen testsúlynövekedést okozhat. A kozmetikusokra megkülönböztetett szerep hárul a mára már kortünetnek számító stresszel szembeni küzdelemben, és a stressz sokféle káros hatása elleni harcban. Ezek közé tartozik a stressz okozta súlygyarapodás kezelése is.

Minden bizonnyal a korábbi korok emberei is számos problémával küzdöttek, és előttük sem volt ismeretlen az az állapot, amelynek megnevezésére mi a stressz kifejezést használjuk. Bár a jelenség korábban is ismert volt, a fogalom maga századunk ötvenes éveiben született. A stressz lehet pozitív tartalmú is, ilyen esetben nagyon hasznos, hiszen segítségével hegyeket mozgathat meg az ember. A negatív stresszállapot sem feltétlenül káros, hiszen ha enyhe fokú és átmeneti a stressz, az nem blokkoló, hanem éppen cselekvésre ösztönző hatással van az emberre. A korunkat megmételyező, valódi stressz azonban számos káros következménnyel jár, kiváltó oka pedig sokféle tényező együtthatása lehet: zaj, légszennyezettség, kapcsolati konfliktusok stb. Amíg a szervezet ellen tud állni a külső támadásoknak és alkalmazkodni tud hozzájuk, addig nem nagy a baj. Amikor azonban kicsúszik az ember lába alól a talaj, mert az őt érő stresszhelyzetek mennyiségük vagy súlyosságuk miatt kezelhetetlenné válnak (állandó túlterheltség, érzelmi válság, folyamatos frusztrációk), a szervezet eljut tűrőképességének határára, és ekkor egészségi problémák egész sora jelentkezhet. A stressz kétféle módon fejtheti ki káros hatásait. Jelentkezhet egy hirtelen jövő, az ember életére súlyos csapást mérő változás (érzelmi sokk, a munkahely elvesztése, anyagi válsághelyzet stb.) hatására. De megnyilvánulhat állandóan ismétlődő, látszólag nem jelentős, viszont szűnni nem akaró, visszatérő jellege miatt végül valóságos fizikai és/vagy idegrendszeri krízisbe torkolló „mini- stresszhelyzetek” formájában is (visszatérő zajártalom, szélsőséges és nehezen viselhető hőmérsékleti, klimatikus viszonyok otthon vagy a munkahelyen stb.). A stresszhelyzeteknek különösen ez az utóbbi típusa vezethet bizonyos esetekben súlygyarapodáshoz.

A SZERVEZET MINDEN IDEGI FESZÜLTSÉGET ELRAKTÁROZ MAGÁBAN

Hogyan zajlik ez a folyamat? Az idegi feszültség oka kezdetben egy olyan belső konfl iktus, amely megoldatlan marad. Az ember ilyenkor kétféle késztetés között vergődik: egyrészt érzi a cselekvés szükségességét, másrészt szembesül a cselekvést lehetetlenné tévő, akadályozó tényezőkkel. Hogy a folyamat fizikai vagy mentális síkon zajlik-e, lényegében mindegy, mivel az idegrendszer reakciói mindkét esetben nagyjából azonosnak tekinthetők. Valahányszor a stresszhelyzet fennállásáról érkezik információ az agyba, az idegrendszer felkészül a válaszadásra, amely kétféle lehet: küzdelem, vagy menekülés. A fizikai szinten a szervezet két hormon, az adrenalin és a noradrenalin termelésével készül fel a megfelelő válaszadásra. A vérben megnövekvő hormonszint hatására az izmok összehúzódnak, a vérnyomás megemelkedik, és a szervezet készen áll a küzdelemre vagy a menekülésre. Ekkor lép közbe az értelem, és ad egy másfajta utasítást a szocializáció folyamatában elsajátított civilizált viselkedés nevében. Azt tanácsolja: „Állj meg, nem helyes, amire készülsz, túlságosan kockázatos, érzelmi alapokon álló és hirtelen döntés lenne!” Az ellentétes előjelű késztetések eredménye pedig jól ismert: a feszítő energiákat nem sikerül levezetni, az idegi feszültség állandósul.

EGYÉNENKÉNT VÁLTOZÓ STRESSZTŰRŐ KÉPESSÉG

Vannak, akik egyáltalán nincsenek tudatában a stresszhelyzetet kísérő idegi- és izomfeszültségnek, amely szervezetük természetes reakciójaként kialakul. Az idegi túlterhelésnek azonban akkor is megvannak a következményei, ha nem tudatosul: fejfájást, hátfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot, általános levertséget, a cselekvési kedv teljes elvesztését okozhatja. Egy kis önmegfi gyeléssel könnyen észrevehetőek és tudatosíthatóak az árulkodó jelek: az ökölbe szorított kéz, az izzadó tenyér, az idegesen topogó láb… Ezek a stresszhelyzetre adott válaszként jelentkező reakciók már önmagukban is képesek az idegesség kiváltására vagy fokozására, és a vér kémiai összetételének megváltozását idézik elő, így a kiváltó ok és a következményeként fellépő reakciók egyfajta ördögi kört alkotnak, amelyből nem könnyű megtalálni a kivezető utat. Az emberek stressztűrő képessége igen eltérő. A stressztűrő képesség határértéke egy személyes „barométer” alapján működik, és egyénenként különböző lehet. A többség egy bizonyos küszöbértékig képes az agy riadóztatása és a hormonális változások beindítása nélkül elviselni a stresszhelyzeteket. A stressz mindig egy inger hatására jön létre. Vannak olyan emberek, akik számára a mindennapi élet olyan mértékben van tele stresszt kiváltó ingerekkel, hogy már a legkisebb történésekre is heves válaszokkal reagálnak, és életüket egyetlen véget nem érő próbatételként élik meg. Sokszor a legártatlanabb ingerek is stresszforrásként érhetnek valakit, és úgy hathatnak, mint „utolsó csepp a pohárban”. Ha valaki huzamosan ebben az idegállapotban van, számítania kell arra, hogy az egészségügyi problémák jelentkezése sem várat már sokat magára, és ezeken a bajokon keresztül saját maga, valamint környezete számára is nyilvánvalóvá válik majd az idegi túlterheltség. A határozatlanság és a negatív reakciók maguk is stresszt kiváltó tényezők lehetnek. Amikor akár fizikai, akár mentális értelemben hosszabb időn keresztül semmiféle pozitív változás nem következik be, az már önmagában is feszültséget okozhat. A döntésképtelenség nyugtalanság és aggodalom, önvád, félelem forrása lehet. A negativizmus kifejeződhet az önbizalom hiányában, az érzelmekben, az értékítéletekben is. Amikor a stressz hosszú időn keresztül fennáll, a szervezet a hormonok (az adrenalin és noradrenalin) helyett más anyagok szintézisével próbál válaszolni a tartós stresszállapotra. Biológiai meghatározottságunknál fogva ezek a természetes reakciók a szervezet részéről a fizikaitámadásra való válaszadásra készítik fel a testet. Ugyanakkor civilizált világunkban hétköznapi életünk számos stresszes szituációja (az érzelmi, kapcsolati konfl iktusok, a környezeti szennyező hatások stb.) semmiféle fizikai válaszadásra nem ad számunkra lehetőséget (sem a küzdelem, sem a menekülés nem járható út a helyzet megoldására), ezért a hormonszint növekedésének és a vele együtt járó fizikai készültségi állapotnak sokszor semmiféle hasznát nem vesszük, és így a feszültségtől sem tudunk a maga természetes módján megszabadulni.

ELLENÁLLÁS VAGY MENEKÜLÉS

Amint arról korábban is szó esett, biológiai programjának megfelelően a szervezet a stresszre kétféle módon válaszolhat: ellenállással vagy meneküléssel. Civilizált világunkban azonban az esetek többségében sem az egyik, sem a másik válaszadás nem megfelelő. Ezért (teljesen természetes módon) más megoldást kell választani a megkönnyebbülésre. Jól ismerjük, miféle menekülési útvonalat választ ilyenkor az ember, hogy szabaduljon a levezethetetlen feszültségtől: ha nem „ütheti le” azt, aki sérelmet okozott neki, gyorsan keres valakit a környezetében, akire a felelősséget háríthatja, vagy akin kitöltheti a mérgét.

EGYESEK FOGYNAK, MÁSOK HÍZNAK

A stressz következtében a legtöbb ember hízik, de vannak olyanok is, akiknek a legkisebb feszültség elveszi az étvágyát, és képtelenek akár egyetlen falatot is lenyelni. Ha jól meggondoljuk, a stressz előidézte fogyás esetének kellene inkább általánosnak lennie, hiszen a támadásokkal szembeni küzdelemhez a szervezetnek igénybe kell vennie energiatartalékait. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Általában véve inkább ritkaságszámba megy, ha valakit fogyaszt a stressz (többnyire azoknál van így, akik cigarettával és kávéval vigasztalódnak). A többség azonban rágcsálással, nassolással kompenzál, nehezére esik visszafognia étvágyát, és a vigaszt nyújtó falatok bizony alattomos módon mutatkoznak meg a test körvonalaiban. Legjobb példának itt van mindjárt a csokoládé, amely az „édes drogok” közül a legközkedveltebb: tartalmaz élénkítő koffeint, serkentő hatású teobromint, valamint egy anandamid nevű lipidet, amely jókedvűvé teszi az embert, eufórikus állapotot képes előidézni. Egy nemrégiben végzett tudományos felmérés szerint (Nutrinews), a stresszes nők 30%-a (a férfiak csupán 13%-a) él a kompenzációs célzatú bulimia e változatával.

A KOZMETIKUS KIEMELT SZEREPE A STRESSZ OKOZTA SÚLYFELESLEG KIALAKULÁSA ELLENI HARCBAN

Ha vendégünk arról panaszkodik, hogy a stressz miatt ismét magára szedett pár kilót, nálunk segítségre találhat, hiszen több szempontból is meg tudjuk ítélni, és átfogóan tudjuk kezelni a problémáját. Először is birtokában vagyunk számos olyan technikának, amely bevethető a testsúlycsökkentés érdekében. Ismerjük a stresszoldó relaxáció elérésének manuális technikáit is. Ráadásul vendégünk, aki rendszeresen ránk bízza arcának és testének ápolását, megbízik bennünk, s ez a bizalom már önmagában véve is gyógyír a stresszre. A stresszkezelés stratégiájának ugyanakkor elengedhetetlen velejárója a tudatosság. Pontosan kell látni, mi váltja ki a stresszt, mert csökkenteni vagy megszüntetni csak így lehet. A kozmetikai kezelések során adhatunk néhány jó tanácsot vendégünknek arra vonatkozóan, hogyan kezelje a stresszhelyzeteket. Amikor érzi, hogy a stressz kezdi hatalmába keríteni, vegyen néhány mély lélegzetet, tudatosan lassítsa mozdulatait, és igyekezzen megfogalmazni magának, pontosan mi az, ami felzaklatja, mert csak így láthatja világosan a problémákat, és tehet rendet a fejében a negativitás felé sodródó gondolatai között. Javasoljuk vendégünknek, hogy nap közben is igyekezzen biztosítani a maga számára néhány nyugodt percet: hívja fel a barátnőjét, lapozzon át egy lakberendezési folyóiratot, hallgasson egy kis zenét a kedvencei közül… Ne felejtsük el felhívni a figyelmét arra, hogy a fizikai mozgás a legjobb stresszoldó, mert megszünteti a feszültségeket. Nem vághatjuk hasba azt, aki megbántott vagy megsértett bennünket, de minden további nélkül futhatunk gyorsabban, megüthetjük erősebben a teniszlabdát, csinálhatunk két sorozat hasizomgyakorlatot, és máris minden kicsit könnyebb lesz. A sport határozottan jobbat tesz a vonalaknak, mint az édességek!

Miért hízlal a stressz?

Négy természetes, fogyasztó hatású élelmiszer

A súlyfelesleg leküzdése elleni harcban négy rendkívül hatásos, tökéletesen biztonságos és mellékhatásoktól mentes, természetes tápanyag lehet segítségünkre: a zabkorpa, az agar-agar, az almapektin és az almaborecet.

Az utóbbi néhány évben több gyógyszergyártó cég rukkolt elő újfajta fogyasztószerekkel. Ezek közül a termékek közül egyesek valóban újabb mérföldkövet jelentenek a súlyfelesleggel szemben mintegy 50 éve vívott küzdelemben, de véglegesen egyik készítmény sem tudja megoldani a problémát. Ráadásul elég költséges megoldást jelentenek ezek a fogyást segítő gyógyszerek, és mint minden gyógyszer esetében, ezeknél is számolni kell bizonyos mellékhatásokkal, amelyek miatt túlságosan hosszú időn keresztül nem ajánlott a szedésük. A kisebb súlyfelesleg leküzdésére nem is szokták ajánlani ezeket a készítményeket, inkább csak az obezitás súlyos eseteiben alkalmazzák őket. A súlyfeleslegtől való megszabaduláshoz rendelkezésünkre áll négy teljesen természetes tápanyag, amelyek fogyást segítő tulajdonságai egészen rendkívüliek. Tekintettel arra, hogy négy természetes élelmiszerről van szó, teljesen biztonságosan fogyaszthatóak, mellékhatásokkal nem kell számolni, és az áruk is rendkívül szerény az egyéb, testsúlycsökkentést segítő szerekéhez képest. Fogyasztásuk – egy-két speciális esettől eltekintve – gyakorlatilag bárkinek javasolható, és időbeli korlátozás nélkül, nyugodtan alkalmazhatjuk őket addig, ameddig csak szükségünk van fogyást segítő módszerek igénybe vételére. Az utóbbi években mind a négy tápanyag a figyelem középpontjába került, számos kísérletet, kutatást végeztek velük, és hatásosságukat széles körben bizonyították.

1. A ZABKORPA

A zabkorpa – és feltétlenül megjegyzendő: nem a zabpehely, valamint nem is a búzakorpa – bátran állíthatjuk, hogy szinte valóságos csodaszer. Csökkenti a koleszterinszintet, jótékonyan befolyásolja a cukorbetegséget, javítjaa belekben a tápanyag továbbítását, és megelőzi a bélrendszeri rákos megbetegedések kialakulását. Saját vizsgálataim és megfigyeléseim mindenekelőtt a zabkorpának a súlyfeleslegre gyakorolt hatására vonatkoznak. A zabkorpa legfontosabb tulajdonsága, hogy a földön rendelkezésre álló valamennyi élelmiszer közül ennek a legmagasabb a vízben oldódó rosttartalma, és nagy mennyiségben tartalmaz bétaglukánt. A zabkorpa rostok két legfontosabb tulajdonsága egyrészt a rendkívül jó vízfelvevő képességük (saját tömegük 20–30-szorosának megfelelő mennyiségű vizet képesek magukba szívni), másrészt pedig az a sajátosságuk, hogy képesek hozzátapadni gyakorlatilag mindenhez, ami érintkezésbe kerül velük. E két tulajdonságuknak köszönhetően a következő hatást fejtik ki a szervezetben: amint a szájon át a gyomorba kerülnek a zabkorpa rostok, ott azonnal megszívják magukat nedvességgel. 15 grammnak megfelelő, azaz egy evőkanálnyi zabkorpa 450 grammnyi vizet képes felvenni, s minthogy ilyen módon „megdagad” a gyomorban, nagyszerűen csökkenti az éhségérzetet. A gyomorból a mintegy 11 méter hosszú vékonybélbe érkezik a tápanyag, ahol pépes állagú béltartalomként halad tovább a tápcsatornában, miközben az emésztés folyamatában komoly fizikai és kémiai változásokon megy át. A belek mozgásából adódóan végbemegy egy mechanikai folyamat, a belekbe került tápanyagok gyúrása-dagasztása. Emellett pedig párhuzamosan zajlik egy kémiai folyamat is, amelyről a gyomorenzimek, az epe, valamint a hasnyálmirigy nedv gondoskodnak. E zsírokban, cukrokban és kalóriákban meglehetősen gazdag, pépszerű béltartalomban – nagyfokú viszkozitásának köszönhetően – a zabkorpa rostokhoz hozzátapadnak a vele érintkezésbe kerülő kalóriahordozók, amelyek
ebben a formában nem tudnak átjutni a bélfalon, és nem szívódnak fel a szervezetben, hanem az emészthetetlen korpaszemcsék csapdájába esve a széklettel együtt maguk is kiürülnek. Valahányszor elfogyasztunk egy evőkanálnyi mennyiségű zabkorpát, kalóriavesztést idézünk elő a szervezetben, amely természetesen nem túl jelentős, de valamennyi étkezésnél megismételhető, és korlátlan ideig alkalmazható. A zabkorpát rendszeresen fogyasztók székletének vizsgálata alapján megállapították, hogy egy leveseskanálnyi zabkorpa olyan mértékű kalóriaveszteséget idéz elő a szervezetben, mint amilyet ötemeletnyi lépcső megmászásával érhetünk el. A zabkorpa olcsó, könnyen beszerezhető, ráadásul finom is, és sokféle étel gazdagításához, elkészítéséhez használható. Bármely házilag készülő tészta esetében keverhetünk zabkorpát a liszthez: javasolható pizzatésztához, kenyértésztához, palacsintatésztához. Bármilyen húsos, zöldséges töltelékhez is tehetünk zabkorpát, de keverhetjük egyszerűen joghurthoz, müzlihez is.

2. AZ AGAR-AGAR

Az agar-agar egy tengeri alga alapú, nagyon régi, japán tápanyag, lényegében zselésítő anyag. Néhány éve jelentős irodalma alakult ki ennek a különleges élelmiszernek. Különösen azokban az életmódtanácsokat népszerűsítő munkákban foglalkoznak sokat vele, amelyek az úgynevezett Okinawa-módszert írják le, a közismerten karcsú, elhízástól ritkán szenvedő és a földön legtovább élő japán nők fogyókúrás módszerét. A testsúlycsökkentésnek ez a japán módja az agar-agarnak köszönheti hatásosságát. Az agar-agart hagyományosan szószok, levesek, pudingok, krémek sűrítésére, zselésítésére használják. Vízfelvevő képessége ugyanolyan jó, mint a zabkorpáé, tapadó képessége viszont jóval szerényebb. Sajátosságát az adja, hogy bármely folyadékkal érintkezve azonnal zselét képez, ezért remekül használható például túró- vagy gyümölcstorták készítéséhez. Zselésítő hatása még a zselatinénál is jobb. Egy jó nagy pohár vízben (tejben, teában, gyümölcslében) elegendő egy grammnyi mennyiséget feloldani belőle, és a főétkezések előtt 5–10 perccel meginni. Nagyon jelentősen javítja az alkalmazott súlycsökkentő diéta hatásosságát!

3. AZ ALMAPEKTIN

A súlycsökkentés terén a harmadik igen jó hatásfokkal alkalmazható tápanyag az almapektin. A gyümölcsök közül természetesen az alma tartalmazza a legnagyobb mennyiségben, a zöldségek közül pedig a padlizsán. Pektint porrá őrölt, finomított formában is lehet kapni a kereskedelmi forgalomban mint táplálék-kiegészítő terméket, de elég drága, és a magas árat az előállítási költség nem indokolja. A diétázóknak, fogyókúrázóknak ajánlom inkább az alábbi, közkedvelt receptet: vegyünk egy padlizsánt. Mossuk meg, majd hegyes késsel szurkáljunk bele lyukakat, és minden egyes lyukba dugjunk bele egy-egy gerezd
fokhagymát. Ezután tegyük be a sütőbe, közvetlenül a sütőfelületre, és hagyjuk, hogy a héja szépen megfeketedjen, majd fordítsuk meg, és a másik felét is süssük meg ugyanígy. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és vágjuk ketté, mint egy avokádót, csurgassunk rá egy kis olívaolajat, és a padlizsán belsejét szépen kanalazzuk ki a héjából, így fogyasszuk el.

4. AZ ALMABORECET

Az ecet a világ minden táján alkalmazott, különleges, savanyú ízű ízesítőanyag. Az ember ízlelőbimbóinak egynegyede a savanyú íz érzékelésére alkalmas, miközben táplálékaink között nagyon kevés a kifejezetten savanyú élelmiszer. Az ecetet már az ókorban is jól ismerték, és mindenekelőtt az orvoslásban használták. A rómaiak a háborúkba és a távoli provinciákra is vittek magukkal ecetet, ugyanis ezzel fertőtlenítették a vizet. Az almaborecet fogyókúrát kedvezően befolyásoló hatásáról négy kontinensről származó megfigyelések is beszámolnak. Az Egyesült Államokban Dr. Jarvis „Legnagyobb orvosunk, a természet” című nagysikerű könyvében foglalkozott az almaborecet témájával. Angliában az ún. Appelford-vizsgálat keretein belül végzett, orvosilag ellenőrzött fogyókúrák során igazolták az almaborecet hatékonyságát. Észak-Afrikában az almaborecetet a kóros elhízás ellenszereként ismerik, és folyamatosan fogyasztják a nők testsúlyuk megőrzése érdekében. Japánban és Kínában pedig a rizsecetet használják fogyókúrás célokra Az almaborecetből szokásos alkalmazása szerint két evőkanálnyi mennyiséget kell elkeverni egy nagy pohár vízben, és meginni minden főétkezés előtt. Az ecet a szervezetben is hasonlóképpen működik, mint a konyhai felhasználás során: egyfajta páclé gyanánt felpuhítja a túlságosan nehezen emészthető, zsíros húsokat. Az Egyesült Államokban a chips-gyártó cégek ecettel csökkentik a termékeik zsírtartalmát. Testsúlycsökkentő hatását kétféle módon éri el az almaborecet: egyfelől detergens hatása van a zsírokra, másfelől bontja a fehérjemolekulák aminosavait. Az almaborecet egyetlen hátulütője a savassága, ami miatt érzékeny gyomrúak nem fogyaszthatják nagyobb mennyiségben. Ugyanígy ellenjavallt refl ux betegségben, illetve gyomorfekélyben szenvedők esetében is.

Négy természetes, fogyasztó hatású élelmiszer

A fogyás 4 aranyszabálya

A női szépség fogalmához szorosan hozzátartozik a megfelelő testsúly és az ideális alak. A túlsúlyosság és az elhízás ugyanakkor számos fejlett ország lakosságát érinti, és egyre fokozódó aránya miatt aggasztó a jövő képe. A testsúly csökkentésének sokféle módja ismeretes, s hogy ezek közül kinek melyik módszer válik be leginkább, azt az egyéni adottságok határozzák meg. Létezik azonban négy alapszabály, amit mindenkinek érdemes szem előtt tartania,
aki fogyni szeretne. Osszuk meg vendégeinkkel az alábbi írásban foglalt ismereteket!

KI SZÁMÍT TÚLSÚLYOSNAK?

A testtömeg index (TTM) az a tudományosan megbízhatónak ítélt mérőszám, amely a testsúly és a testtömeg értékei alapján reálisan tükrözi, mennyiben tér el valakinek a testsúlya az ideálistól. A testtömeg index a kilogrammokban mért testsúly és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosaként számítható ki, az alábbi képlet szerint:

TTM = testsúly (kg)
            testmagasság x testmagasság (m)

• Ha vendégünk testtömeg indexe 18-nál alacsonyabb értékre jön ki, akkor a normál testsúly alatti, sovány emberről van szó.
• Ha a mutatószám 18 és 24 közé esik, ebben az esetben a testsúly a normális sávban van.
• A 25 és 29 közötti TTM-érték súlyfelesleget jelez.
• A 30-as, vagy e fölötti TTM pedig elhízásnak minősül.

Megjegyzés

A testtömeg index a 20 és 65 év közötti felnőtt korcsoport mérésére megbízható adatokat szolgáltató módszer, de a terhes és szoptató nők, a sportolók és a különösen fejlett izomzattal rendelkezők esetében nem alkalmas az ideálistól való eltérések megállapítására. A vizsgálatra alkalmas személyek között is előfordulhat, hogy két azonos testsúlyú és testmagasságú, tehát azonos TTM-mel rendelkező ember testalkata szemre óriási különbségeket mutat: az egyik túlsúlyosnak, míg a másik erős izomzatúnak tűnik. A nők esetében a zsírsejtek (az adipociták) nagyobb számban vannak jelen, és méretüket tekintve is nagyobbak, mint a férfi szervezetben található zsírsejtek. A test zsírtömege általában 25 és 35% közé esik. A pontos értéket impedanciamérővel lehet megállapítani. Az esetek 80%-ában helyileg lerakódó zsírfeleslegről van szó, amely fiatal nőknél leggyakrabban a csípőtájékon és a combon kialakuló zsírpárnák formájában jelentkezik, a középkorú vagy annál idősebb, a menopauza szakaszába érkező nőknél pedig főként a hastájékon jelenik meg.

A TESTSÚLYCSÖKKENTÉS ALAPJA

Akár egyes testtájakon kialakuló zsírpárnákról van szó, akár a test egészét érintő túlsúlyosságról beszélhetünk egy-egy konkrét esetben, a testsúlycsökkenés eléréséhez feltétlenül szükséges a táplálkozás megfelelő szabályozása mind a kalóriabevitel, mind pedig az elfogyasztott élelmiszerek kiválasztása terén. Testfelépítés, anyagcsere, genetikai meghatározottság és sok egyéb tényező szempontjából minden nő különbözik egymástól, ahogyan táplálkozási szokásaik is eltérőek aszerint, hogy mely kultúrában élnek, foglalkozásuk alapján a társadalom mely rétegéhez tartoznak, milyen az egyéni ízlésviláguk. Éppen ezért ugyanaz a testsúlycsökkentő program más és más eredményeket hozhat a különböző nők esetében, és nincs olyan módszer, amely minden fogyni vágyó számára ugyanazt a hatékonyságot garantálja. Vannak azonban olyan szempontok, amelyeket mindenkinek érdemes szem előtt tartania, aki több-kevesebb fölösleges kilótól szeretne megszabadulni.

SZABÁLYOK, AMELYEKET ÉRDEMES BETARTANI

1. sz. szabály: A megfelelő lipidek megválasztása

Javasoljuk vendégeinknek, hogy igyekezzenek minél több, a fogyást támogató, létfontosságú Omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszert fogyasztani, és próbálják a minimumra csökkenteni a súlyfelesleg kialakulását segítő Omega-6 zsírsav, valamint a telített zsírsavak bevitelét. A zsírokat még akkor sem szabad száműzni az étrendből, ha valaki fogyni szeretne, hiszen a lipidek nélkülözhetetlenek a szervezet számára:

• jelenlétük szükséges a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminok, valamint a szem és a bőr védelmében fontos szerepet játszó karotinoidok felszívódásához,
• tartalmazzák a létfontosságú Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez és a szépség megőrzéséhez, de a szervezet önmaga nem tudja előállítani őket.
A telített zsírsavakban és az Omega-6 zsírsavban túlságosan gazdag táplálkozás azonban súlygyarapodáshoz vezethet. A szépségápolás és az egészségmegőrzés területén dolgozó szakemberek segíthetnek vendégeiknek abban, hogy táplálkozási szokásaik módosításával mind minőségében, mind mennyiségében a megfelelő zsírokhoz jusson hozzá a szervezetük. Javasoljuk vendégeinknek, hogy:

• Csökkentsék a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Ilyenek: a felvágottak, a zsíros húsok, a húsokhoz kínált legtöbb szószféleség, a sajt, a teljes tej, a zsíros tejtermékek, a vaj, a tejföl, a kókuszolaj, a pálmaolaj, a kekszek, sütemények, torták és a kereskedelmi forgalomban kapható, félkész főtt ételek legnagyobb többsége.
• Igyekezzenek minél több, Omega-3 zsírsavat tartalmazó élelmiszert fogyasztani, és korlátozzák az Omega-6 zsírsav bevitelét a szervezetükbe.
Franciaországban az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak bevitelének aránya nem megfelelő. (Az arányeltolódás egyébként Magyarországon is jellemző. A táplálékainkkal túl sok Omega-6, és túl kevés Omega-3 zsírsav kerül a szervezetünkben. [A szerk.]) Felmérések eredményei szerint az Omega-3:Omega-6 arány a francia lakosság szervezetében 1:11, miközben a kívánatos érték 1:5, de legalábbis 1:4 lenne.

Megjegyzés

Az Omega-9 zsírsavban gazdag olívaolaj nagyon szerencsés választás, mert fogyasztása nem befolyásolja a szervezetben az Omega- 3:Omega-6 arányt.

2. számú szabály: A szénhidrát bevitel kontroll alatt tartása

A szénhidrátok kitűnő energiaforrást, könnyen és gyorsan hozzáférhető kalóriákat biztosítanak a szervezet számára. A lassan felszívódó szénhidrátok a jóllakottság érzetét tartják fenn a szervezetben, és így gondoskodnak arról, hogy ne érezzük szükségét újabb tápanyag- bevitelnek. De ne felejtsük el felhívni vendégünk figyelmét arra, hogy túlzott fogyasztásuk a testsúly feletti kontroll elvesztésével járhat együtt, ezért jól meg kell gondolni, hogy milyen és mennyi szénhidrátot fogyaszt az ember, ráadásul az sem mindegy, mikor.

Jó tudni

A glikémiás terhelés (GL) egy adott élelmiszer hiperglikémiás hatását (az inzulinháztartásra gyakorolt hatást, tehát a vér cukortartalmának növekedési mértékét) mutatja meg, mégpedig úgy, hogy egyidejűleg veszi figyelembe az élelmiszerben található szénhidrát mennyiségét, valamint az élelmiszer által tartalmazott, felszívódó szénhidrátnak az inzulinháztartásra gyakorolt hatását. Ez az érték a fogyókúrák szempontjából jóval használhatóbb, pontosabb mutató, mint a glikémiás index (GI), amely csupán az élelmiszerben található szénhidrát hiperglikémiás hatásáról, illetve minőségéről ad felvilágosítást, de mennyiségéről nem.A magas glikémiás terhelési értéket mutató élelmiszerek bevitelét tanácsos korlátozni, mert rövid idő alatt jelentősen megemelik a vér cukortartalmát. Ezek az élelmiszerek általában rostokban szegény, gyorsan emészthető, inzulintermelést beindító tulajdonságúak. Az inzulin az a hormon az emberi szervezetben, amely lehetővé teszi, hogy a cukor bejusson a sejtekbe. Ha túlzott mennyiségben termelődik, gátolja a fogyást, mert segíti a zsírok elraktározását a szövetekben, és hipoglikémiás reakciót alakít ki a szervezetben, amely éhségérzetet okoz. Ajánlott ezért olyan élelmiszerekből összeállítani az étrendet, amelyeknek glikémiás terhelési értéke alacsony. Ezek az élelmiszerek finomítatlan, teljes értékű tápanyagok, amelyek szénhidráttartalma lassan, fokozatosan szabadul fel a tápcsatornában, s ennek megfelelően a vércukor szintjét is lassan emelik, és hosszú időn keresztül szinten tartják.

Megjegyzés

A glikémiás terhelés értékét befolyásoló tényezők:
• az élelmiszerben található szénhidrát menynyisége,
• az élelmiszer feldolgozottságának, élelmiszeripari átalakításának mértéke (finomított vagy teljes értékű élelmiszer),
• a fogyasztás módja: az, hogy az élelmiszert valamelyik napi főétkezés részeként fogyasztjuk-e más élelmiszerek kíséretében, avagy önállóan.

3. számú szabály: A fehérjék előtérbe helyezése

Az állati és növényi eredetű fehérjéket aminosavak alkotják, amelyek némelyike úgynevezett „létfontosságú” aminosav, mivel a szervezet nem képes előállítani őket, és ezért csak a táplálékkal kerülhetnek be a szervezetbe. Szerepük a szervezet felépítésében és működésében nélkülözhetetlen.
Állati eredetű fehérjében gazdag élelmiszerek A húsok, halak, rákfélék, kagylók, tojás, a tej és a tejtermékek (joghurt, sajtfélék stb.).
Növényi fehérjében gazdag élelmiszerek A gabonafélék (árpa, búza, zab, rozs stb.), a hüvelyesek (szója, lencse, szárazban, csicseriborsó, felesborsó stb.).

Jó tudni

Az élelmiszerek fehérjetartalmának tápértékét biológiai értékük határozza meg, amely attól függ, milyen arányban tartalmaznak létfontosságú aminosavakat. Minél nagyobb menynyiségben tartalmaz egy fehérje létfontosságúaminosavakat, annál magasabb a biológiai értéke. Standard viszonyítási pontnak a tojás proteinje számít, tekintettel arra, hogy a tojásban megtalálható valamennyi aminosav létfontosságú aminosav. A növényi fehérjék biológiai értéke gyakran alacsonyabb, mint az állati fehérjéké, amiatt, hogy aminosavaik közül egy vagy több nem létfontosságú aminosav. Mindazonáltal növényi eredetű táplálékokból is összeállítható olyan menü, amely minden létfontosságú aminosavat tartalmaz. E megfelelő aminosav egyensúlyt biztosító élelmiszerkombinációkon alapul lényegében a helyes vegetáriánus étrend.

4. számú szabály: Minél több élelmi rost fogyasztása

A rostban gazdag élelmiszereket két csoportba oszthatjuk:
A vízben oldódó rostok, mint például a pektinek (amelyek leginkább a bogyós és az apró magvas gyümölcsökben vannak jelen), a gumiszerű és nyákanyagok, valamint az algák. Ezek a rostok rendkívül jó hatással vannak a bélrendszerre. Jelentős vízmegkötő képességük azért is fontos a szervezet számára, mert a vízzel együtt felveszik a vízben oldott káros anyagokat is, amelyek így a salakanyagokkal együtt kiürülhetnek a szervezetből.
Vízben nem oldódó rost például a növények kemény, fás részeiben található, bélirritáló hatású lignin, vagy a zöldségfélékben bőségesen megtalálható cellulóz, amelynek csak 15%-át képes megemészteni a tápcsatorna, de ebbe a csoportba tartozik a hemicellulózok többsége is. Ez utóbbiakat főleg a fiatal, zsenge növények tartalmazzák nagy bőségben, és a szervezet számára 85%-ban hasznosítható anyagok.
Az élelmiszerek közül bőségesen tartalmaznak rostokat a különféle teljes kiőrlésű gabonák, és az ebből készült kenyér, a gabonakorpák, a gyümölcsök, a zöld növények, illetve a száraz növények (a hüvelyesek). A rostok elsődleges szerepet játszanak a belek tápláléktovábbításának szabályozásában, a diabétesz és az érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében, és mechanikus módon csökkentik az éhségérzetet. A rostokban gazdag élelmiszerek továbbá kitűnő vitamin- és ásványi anyag források. Vendégeink tájékoztatására érdemes ismernünk a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök szénhidrát (cukor) tartalmát is.

A fogyás 4 aranyszabálya

Amikor a nő 45 éves vagy több…

A negyvenes-ötvenes korosztály számára kifejlesztett új fogyasztó termékcsaládjának piacra kerülése alkalmából a Laboratoires Oenobiol lepte meg folyóiratunkat egy, a 45 év körüli, illetve feletti nőket több szempontból jellemző írással. Az érdekes cikk kitűnően foglalja össze, hogyan élik meg a nők életüknek ezt a korszakát, ezért hasznos olvasmányt jelenthet mindazok számára, akik munkájuk során gyakran kerülnek kapcsolatba az ebbe a korosztályba tartozó vendégekkel, és szeretnék jobban megérteni, megismerni őket.

EGYRE TÖBB IDŐT NYERÜNK

A világ fejlett országaiban, így Franciaországban is négyévente átlagosan egy évvel nő a várható élettartam, ami azt jelenti, hogy az utóbbi száz év során mintegy huszonöt évnyi életet nyertünk… Ezzel a demográfiai változással együtt jár egy egészen új jelenség, teszi hozzá Irène Thery szociológus, mégpedig az, hogy „a megelőző generációkhoz képest valamennyi életkorban a korábbiaknál fiatalabb az ember”. Az élettartam meghosszabbodása, valamint a mind későbbi életkorokra kitolódó öregség miatt természetesen újradefi niálódnak az emberi élet szakaszai is. A gyermekkor például egészen lerövidül a korábbiakhoz képest, hiszen 9–10 évesen a mai gyerekek már korai kamaszkorukat élik. Ugyanakkor a felnőtté érés időszaka napjainkban hosszú folyamat, amely 18 és 29 éves kor közé esik. A korai gyermekkor tehát igen rövid, és még ez a lerövidült időszak is sokkal kevésbé érintetlen a felnőtt világ által, mint a korábbi időszakokban volt. E korai életszakaszt leszámítva lényegében mindenkésőbbre tolódott a mai ember életében: magasabb életkorban következik be manapság az aktív keresővé válás, a házasodás, a gyermekvállalás. Felnőttkor alatt ma lényegében az aktív életkort értjük, a 30 és 60–65 év közé eső életszakaszt. Miután azonban az emberek tisztában vannak azzal, hogy várhatóan hoszszabb életük lesz, mint az 50–100 évvel korábban élt generációknak, és sokkal tovább őrzik meg teljesítőképességüket, jó fizikai erőnlétüket is, ezért a ma embere 40, 50 vagy akár 60 évesen is képes új lendületet adni az életének. Tulajdonképpen szinte élete végéig bármikor belefoghat egy nagyobb változtatásba, és ezt a társadalom sem találja furcsának napjainkban. A fiatalosság megőrzése ma az ember önmagával szemben támasztott elvárásai közül az egyik legfontosabb: dinamizmusunkat, versenyképességünket igyekszünk a lehető legtovább megőrizni. A „tényleges” öregkor csak 80–85 éves kor táján jön el, a betegségek, az elmagányosodás, a másoktól való függővé válás ebben az életkorban következik be, vagy még ekkor sem. Egy 2006-os francia felmérés szerint ugyanis Franciaországban a 80 éves idős emberek 73%-a még teljesen önálló életvitelt folytat. Mindeme változások fényében természetesen nem érvényesek már azok a régi, idejétmúlt klisék sem, amelyek a negyvenes, ötvenes éveikben járókat megállapodott, komoly, de képességeikben, munkabírásukban mindinkább megfogyatkozó, az életükkel számot vetni készülő embereknek írták le. Napjainkban a negyvenes-ötvenes emberek tökéletesen birtokában vannak fizikai és szellemi képességeiknek, sokszor személyes karrierjük legjobb időszakát élik, vagy éppen új sínre helyezik az életüket. Ez az életkor nem a számvetés, a mérlegkészítés ideje, hanem az újabb kihívásoké, szerelemben, szakmai hivatás terén, társadalmi kapcsolatokban egyaránt.

MELYEK A 45 ÉV KÖRÜLI NŐK LEGNAGYOBB ÉRTÉKEI?

A kérdésre a válasz: a szeretet képessége, az önállóság, az élet szinte valamennyi területére kiterjedő „beérkezettség”. Ami viszont problémát jelent e korosztály számára. az a biztonság utáni vágy. Az önállóság és függetlenség azelőtt a „dolgozó nők” értékrendjében az első számú értéknek számított. A szerelem, a szeretni tudás mint érték fontossága a ’90-es években átmenetileg kissé veszített jelentőségéből, legalábbis a szó hagyományos (szentimentális, romantikus) értelmében, de mára újra visszatért mint az emberi élet meghatározó és nélkülözhetetlen része, szükséglete. Bár a szerelem csalódások forrása lehet egy ember életében, mégis mindig új reménnyel indulunk neki, hogy megtaláljuk a megfelelő partnert. Az évek során a szerelem mellett a szeretet is egyre hangsúlyosabbá válik, kiteljesedik a gyerekek iránti, feltétel nélküli, elvárásoktól mentes érzésekben, a családban. A szeretet megélésének másik lehetőségeként pedig ott van a barátság, amely gyakran azonos élethelyzetben lévő, közös élményeket megélő emberek között köttetik, nagyon erős érzelmi szövetségként. A mai negyvenes-ötvenes nők lényegében az első generáció, amely a társadalmi és családi mintákkal és elvárásokkal szakítva a saját igazságát, a saját útját igyekszik megtalálni, és kiteljesedni ebben a keresésben, amely mind több lehetőséget nyit meg számára. Nem könnyű terepen járnak a mai negyvenesek- ötvenesek. Irène Thery szerint: „Egy mai 45 éves nő számára a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy nincsenek előtte minták, amelyekhez fejlődését igazíthatná.” Neki magának kell saját maga mintájává válnia, folyamatosan fejlesztenie, kiigazítania magában ezt a belső képet, és bizony olykor érzelmi, sőt anyagi biztonságának megrendülésével fizet azért, mert úttörő társadalmi szerepének kialakításában nincs kit követnie, nincs milyen mintákból merítenie.

A TESTHEZ VALÓ VISZONY

A külső megjelenés fiatalossága a belső fiatalság függvénye. A középkorú nők napjainkban nyílt küzdelmet folytatnak az öregséggel szemben, szexuális életük élénk és kiteljesedett, megjelenésük friss és ápolt. Fiatalnak, aktívnak érzik magukat, és nem kis nehézséget jelent számukra, hogy elfogadják a kor előrehaladtával együtt járó fizikai változásokat, ezért minden erejükkel igyekeznek elodázni az első, árulkodó jelek megjelenését. Figyelemmel kísérik, milyen újabb módszerek, termékek állnak rendelkezésre a fiatalság megőrzésére, minden információt igyekeznek beszerezni ezzel kapcsolatban, és szívesen próbálnak ki újabb és újabb eljárásokat, kezeléseket, amelyektől látványos eredményeket és feltöltődést remélnek a kozmetikai szalonokban vagy egy-egy Spa-ban. A fiatalsághoz és a jó közérzethez szorosan hozzá tartozik számukra a teljes értékű, boldog szexualitás is. Az ötvenes generáció számára sokszor komoly lelki terhet jelent a test formáinak, alakjának korral együtt járó megváltozása: az ötvenes nők lélekben legalább tíz évvel fi atalabbnak érzik magukat, de a test, ez az ősi ellenség, nincs tekintettel erre. Ezért aztán arra vágynak, hogy eltüntessék a különbséget, ami a saját közérzetük sugallta belső kép és a külső fizikai megjelenésük között mutatkozik, és mindenekelőtt az arckontúrok elmosódásában, az arckifejezés megváltozásában, egyes testtájakon lerakódó zsírfölöslegben, és általános energiavesztésben nyilvánul meg.

A MENOPAUZA MINT TERMÉSZETELLENESKÉNT MEGÉLT VÁLTOZÁS

A menopauza a nők legnagyobb többségénél még napjainkban is a 45 és 55 éves kor közötti időszakban következik be, sokan azonban egyáltalán nem tudják úgy fogadni, mint az élet természetes velejáróját. Franciaországban ma a gyerekek 20%-a születik 35 évesnél idősebb anyától, ami azt jelenti, hogy nem kevesen vannak azok az ötvenes nők, akiknek kiskamasz gyerekeik vannak. Fájdalmas ellentmondás mutatkozik a fiatalos lelkivilág, a frissesség, a dinamizmus iránti vágy és a menopauzával „sújtott”, fiatalságától megválni kényszerülő test között, amely hangulatingadozással, bőrszárazsággal, helyi súlyfelesleg kialakulásával és a női hormonok mennyiségének csökkenésével küzd. Igen, a nőknek gyakorlatilag életük felét hormonok nélkül kell leélniük.

HOVÁ LESZ A KARCSÚSÁG?

A karcsúság a fiatalság és dinamizmus első számú szimbóluma, ezért a negyvenes-ötvenes korosztály öregedés elleni küzdelméhez szorosan hozzátartozik a test fiatalkori alakjának megőrzése. A nők öregedéssel kapcsolatos félelmei között az első helyek egyikén szerepel az elhízástól való félelem. A nők jól tudják, hogy a kor előrehaladtával egyre nehezebb megőrizni a karcsú alakot, és ezt az alakváltozást a sors rendkívüli igazságtalanságaként élik meg, hiszen sokszor úgy következik be, hogy táplálkozási szokásaikon, életmódjukon mit sem változtatnak. Ha pedig néhány kilónyi fogyás érdekében diétázni kezdenek, gyakran alakulhatnak ki nem várt egészségügyi problémák, és az ördögi körből bizony nem könnyű megtalálni a kivezető utat…

Amikor a nő 45 éves vagy több…

A hajbeültetés története és lehetőségei

Manapság – főleg az interneten – széles körben elterjedtek a hajbeültetés műtéttel kapcsolatos tájékoztatók, honlapok, amelyek széles tárházát kínálják a legkülönfélébb információknak. Ezek az ismertetések sokszor kiváló eredményeket mutatnak, máskor azonban ellentmondóak, és ezért a kopaszodó érdeklődők számára bizonytalanságot keltőek. Hogyan lehet mégis elboldogulni ebben az információhalmazban?

A HAJBEÜLTETÉS FEJLŐDÉSE AZ 50-ES ÉVEKTŐL NAPJAINKIG

Ahhoz, hogy tisztább legyen a kép, érdemes röviden áttekintenünk a hajátültetés történetét. A kopaszság kezelésére alkalmas hajbeültetési eljárások igen nagy fejlődésen mentek át az elmúlt évtizedekben. Az első korszak, mely az ötvenes évektől kb. a nyolcvanas évek közepéig tartott, ma már csak történelmileg érdekes. Ekkor bizonyosodott be, hogy a fej hátsó-oldalsó részén (az ún. adóhelyen) lévő hajszálak nem érzékenyek a hormonális hatásokra, nem hullanak ki még kiterjedt hajvesztés esetén sem, átültetve pedig a hajhiányos részen újra kinőnek, és ott sem hullnak ki az élet folyamán. A kezdeti idők „eredményei” igazán már akkoriban sem voltak elfogadhatóak, csak még nem volt ismeretes jobb eljárás. A fűcsomószerűen átültetett 8–10 vagy még több hajszálat tartalmazó bőrszigetek („punch graftok”) valamilyen hajnövekedést produkáltak ugyan, de a minden tekintetben természetellenes megjelenés inkább csak ártott, mintsem segített a páciensnek. Sokan sajnos még ma is ezekre az időkre emlékeznek vissza, és ezért tartanak a hajátültetéstől.
Az elfogadhatatlan helyzet kiérlelte az előrehaladást: a nyolcvanas évek elején jelent meg a mikroés minigraftok fogalma, második felében pedig elterjedt alkalmazásuk is. Az adóterületről kinyert hajas fejbőrt (melyet akkor már csíkban távolítottak el, és a hajban észrevehetetlen, vonalas heg maradt vissza utána) kisebb darabokra vágták szét (mikrograft 1–3, minigraft 4–6 hajszál), és így ültették be a hajhiányos területre. Ezzel párhuzamosan a beültetéshez használt eszközök is fi nomodni kezdtek, és a hagyományos sebészi eszközök helyett már sokkal precízebbeket is alkalmaztak. Ez egyben azt is jelentette, hogy több graftot (hajszálat tartalmazó kicsiny bőrszigetet) lehetett átültetni, ami növelte ugyan a műtét idejét, de természetesebb eredményt adott. Ebben az időben 1000 graft átültetése egy műtéttel már komoly eredménynek számított.
A páciensek – érthető módon és joggal – egyre nagyobb igénnyel jelentkeztek, így az orvosok számára az igazi kihívást a biztos hajnövekedésen kívül a minél természetesebb hatás és a lehető legjobb hajas fedés kialakítása jelentette és jelenti manapság is. A természetes hatás a módszerek fejlődésével egyre jobban megvalósult, mai technikáinkkal már szinte tökéletesen biztosítható. A nagy kiterjedésű hajas fedés lehetősége azonban többnyire még ma is korlátozott (az adóhely behatárolt mérete miatt), és erre majd csak a hajsokszorosítás (hajklónozás) jövőben elérhető módszere kínálhat megoldást.

A HAJBEÜLTETÉS MA ALKALMAZOTT MÓDSZEREI

A következő nagy fordulat a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek közepén jelentkezett. Ekkor kezdték alkalmazni a graftok nagy nagyítással, mikroszkóppal történő preparálásának módszerét, illetve a hajas fejbőrben természetesen előforduló hajcsoportok, az ún. follikuláris egységek beültetését. A Follicular Unit Transplantation (FUT) módszer lehetővé tette, hogy az orvosok még természetesebb hatást érjenek el, és ez különösen igaz az elülső hajvonal-hajzóna tekintetében. A csíkvételi („strip”) technika sokat fi nomodott időközben, és az ún. „tricho” varrat alkalmazásával biztosíthatóvá vált, hogy a vékony hegvonal már a 0.5–1 cm-es hajban is észrevétlen legyen az adóhelyen. Ezzel a módszerrel ma már kb. 6–7 órás műtéttel rutinszerűen lehet átültetni 2000–3000 graftot (kb. 4–6–8000 hajszálat), de adott esetben akár ennél többet is. A 2000-es évek elejétől jelent meg a szakmában, először szűkebb körben, majd az internetnek köszönhetően hamarosan a tágabb nagyközönség számára is elérhetővé vált az egyenkénti kihúzásos, ún. Follicular Unit Extraction (FUE) módszer. A FUE technika lényege, hogy a hajszálcsoportok (graftok, follikuláris egységek) egyenként kerülnek kimetszésre, majd kihúzásra, 0,7–0,75, legfeljebb 1 mm átmérőjű speciális körkéssel, vagy más, erre a célra szolgáló eszközzel, nagy nagyítás alatti kontroll segítségével. Ennél a módszernél az adóhelyen sok kicsi, már rövid hajban sem látszó, pontszerű heg marad vissza. A FUE módszer részbeni korlátja, hogy a kihúzás igen munka- és időigényes folyamat: a follikuláris egységeket épségben kell kinyerni és átültetni, mert csak ez ad teljes hajnövekedést. Ezt csak igen nagy gyakorlattal és odafi gyeléssel lehet biztosítani. Részlegesen átültetett egységek – hajszálak (akár hosszanti, akár haránt irányban elvágva) is produkálhatnak valamilyen hajnövekedést, de messze nem abban a minőségben és számban, mint az ép egységek Ezért az egy csíkvételi műtéttel elérhető kb. 2000 graftos nagyságrend általában csak 2–3 napos, napi 8–10 órás FUE beavatkozással érhető el. A kivétel módjától függetlenül a műtét ugyanúgy zajlik mindkét technika esetében. A follikuláris egység graftok ultrafi nom, mikrosebészeti jellegű technikával, egyenként kerülnek beültetésre a hajhiányos területre, az ott speciálisan képzett, igen piciny sebnyílásokba helyezve. Itt megtapadva kb. 3 hónap regenerációt követően indul el az új haj növekedése.

MIT JELENT A HAJBEÜLTETÉS EREDMÉNYESSÉGE?

Természetesen a legkézenfekvőbb válasz az lenne, hogy az eredeti haj visszaállítása. Az adóhely felhasználhatósága azonban nemcsak összességében, de műtétenként is korlátozott. FUT (csíkvételi) műtétnél csak azt a hajmennyiséget tudjuk egyszerre felhasználni, ami az adóterületről eltávolított csíkból a rendelkezésünkre áll. A csík hossza fültől-fülig kb. 25–30 cm, szélessége általában 1–1,5 cm, és mérete nem növelhető tetszés szerint, hiszen akkor nem tudnánk a fejbőrsebet feszülésmentesen zárni. FUE módszernél is csak a biztonsági adóhelyről technikailag kinyerhető follikulus szám alkalmazható, hiszen ha túl sok haj kerülne eltávolításra, ez a terület zavaróan megritkulhatna, „molyrágta” kinézete nem lenne esztétikus.
Egy adóhely általában összesen kb. 5–7000 follikuláris egység (kb. 10–18.000 hajszál) kinyerésére lehet alkalmas. Ha azonban valakinek 60.000 hajszál hiányzik a fejéről, és egy műtéttel kb. 5–6000 hajszál ültethető át, akkor ez nyilvánvalóan nem tud kielégítő fedést adni. Más esetekben azonban, ha a hajhiány megfelelő mértékű, és a hajadottságok is szerencsések, a több műtéttel átültetett, összesen kb. 7000 graft az ideális hajviselet megválasztása mellett szinte teljes fedést jelentő vizuális hatást tud biztosítani. Igen fontos, hogy az átültetett haj természetes hatást keltsen: ne látszódjanak hegek a beültetett graftok mentén, a hajszálak iránya, dőlésszöge megfelelő elrendezésű legyen, lehetőség szerint a beültetett haj sűrű legyen, és minél nagyobb területet fedjen. Ezt minden műtét alkalmával különböző körülmények között kell megvalósítani, hiszen nincs két egyforma adottságú páciens: más és más az adóhely sűrűsége, a hajminőség (vastagság, tartás, színezettség stb.), a kopaszság kiterjedtsége, formája, a hajhullás mértéke, sebessége, a páciens hajviselete, életkora, és végül, de nem utolsósorban az elvárásai. Ezért nagyon lényeges, hogy egy esetleges beavatkozás előtt a páciens teljes körű felvilágosítást kapjon a lehetőségeiről, és számára ezek elfogadhatóak legyenek. Ha a feltételek nem egyeztethetőek össze, akkor nem lehet, nem szabad elvégezni a hajbeültetést, vagy későbbi időpontra kell halasztani! (Fontos szempont például, hogy a páciens a beavatkozás után legalább 3–5 cm hosszúságú hajat viseljen, mert a hajszálak fedő hatása sokat számít. Ez egyben azt is jelenti, hogy 1–2 cm-es hajviselettel többnyire nem is érdemes hajbeültetés műtétet végeztetni!) Az adottságok felmérése, a lehetőségek ismertetése és a hajbeültetés korrekt végrehajtása az operáló orvos dolga és felelőssége. Annak megítélése, hogy kinél milyen módszerrel, milyen mennyiségű graft átültetése javasolt, egyedi elbírálás tárgya, de természetesen mindig a lehető legjobb eredmény elérésére kell törekedni. Ha a páciens nem kap kellő hozzáértéssel és tapasztalattal megfogalmazott, korrekt műtéti tervet (ha kell, hosszú távra, 20–30 évre előre gondolkozva), akkor előfordulhat, hogy az egyébként szakmailag megfelelő eredmény számára nem lesz elfogadható! Különösen igaz ez azokban az esetekben, ahol a gyengébb hajadottságok korlátozzák az elérhető hajas hatást. Ez a probléma gyakorlott orvosnál szinte soha nem fordul elő, de azok, akik kezdő praxissal rendelkeznek, és minden szempontból érdekük, hogy minél többet operáljanak, könnyen abba a hibába esnek, hogy „túlígérik” magukat, vagy éppen nem kellő körültekintéssel tájékoztatják a pácienseket. Ilyen esetekben fordul elő, hogy a műtét eredménye csalódottságot és elégedetlenséget vált ki a páciensből.

MIRE FIGYELJEN A HAJBEÜLTETÉS IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ?

Sajnos a páciensek megszerzéséért folytatott versengés sok visszás jelenséget hozott felszínre. A piacra belépő új, FUE (vagy más néven, de hasonló elven működő) eljárást hirdető vállalkozások önmagukat elsősorban a „réginek” kikiáltott csíkvételi módszerrel szemben próbálják jobbnak, többnek meghatározni, sokszor a valós lehetőségeken túl is. Különösen az interneten sokszor találkozni valótlan, szakmailag nem megalapozott információkkal is (idegsérülés, hajhagymasérülés nagy veszélye, fájdalmas műtét stb.) de egyesek nem riadnak vissza egyéb félrevezetésektől sem: előfordul, hogy egy-egy vállalkozás például más klinikák műtéti leírásait vagy képeit használja, mivel nem rendelkezik saját anyaggal.
Ma egy korszerű praxisnak tudnia kell biztosítani minden elérhető technikát, amelyekkel a hajbeültetés személyre szabottan, az adott páciens igényeinek megfelelően hajtható végre. A konzultációnál nagy jelentősége van a sokféle kopaszsággal, eltérő adottsággal operált páciensek fényképeit tartalmazó galériának, valamint a tapasztalt, és őszinte orvosnak. Csak a megfelelő indikáció alapján végzett, technikailag magas szinten végrehajtott műtéttel lesz elégedett a páciens, és mindenek felett csak ez számít. Minden módszert lehet jól vagy rosszul csinálni, ezért az eredményes működéshez igen nagy gyakorlatra van szükség.

Dr. SIKOS Géza
plasztikai sebész főorvos
Sikos Plasztikai Sebészet
és Hajbeültetés Klinika