Hírek

Az ayurvedikus abhyanga masszázs

Divatos masszázstechnikák

Melyek ma a Spa és a kozmetikai szalon kínálatában szereplő masszázsok közül a leginkább közkedveltek? Melyek azok, amelyeket ma egyetlen intézmény sem hagyhat ki a testkezelések kínálatából? És melyek azok, amelyek a jövőben válnak majd igazán keresettekké? Cikkünkben a masszázs kitűnő szakértője, a Massage Academy cég megalapítója, Olivier Aron szakértelme és tanácsai alapján adunk választ mindezen kérdésekre.

Vendégeink gyakran úgy érzik: egyszerűen nem bírják tovább a napi terheiket. Szinte teljesíthetetlenül szoros időbeosztás a munkahelyen, a számítógép előtt töltött hosszú és kimerítő órák, gyerekek, akiket a négy égtáj irányába cipel az ember a városban hegedűórára, szakkörre, edzésre, jóga- vagy éppen főzőtanfolyamra, egyszer kánikulában, máskor meg hóban-fagyban… Természetesen az az egy-két órás maszszázs, amit egy gyönyörűen berendezett kozmetikában vagy egy Spa-ban igénybe vesz a vendég, nem oldhat meg minden problémát, nem mulaszthatja el a tíz éve meglévő, kialakult cellulit nyomait sem a testről. De egy kis ellazulást segítő zene, a kellemes illatú, finom masszázsolajok, néhány gyertya megnyugtató fénye és a masszőr, a kozmetikus vagy a terapeuta hozzáértő keze oldhatja a feszültséget, segíthet a vendégnek eltávolodni a nagy igénybevételt jelentő hétköznapoktól, legalább a masszázs idejére.

A MINDEN INTÉZMÉNYBEN NÉLKÜLÖZHETETLEN KALIFORNIAI ÉS AYURVÉDIKUS MASSZÁZS

Bár egy Spa bevételeinek 70%-a már ma is a különböző masszázsokból származik, mégis azt kell mondanunk, hogy a masszázsok és testkezelések piaca biztos fejlődés előtt álló, de ma még csak induló piacnak számít. Az emberek többsége számára a masszázs új felfedezést jelent, amelyet nem is annyira testközelből, mint inkább a televízióból, vagy néhány újságcikkből ismer. A piacot ma alapvetően két masszázstípus uralja: a kaliforniai és az ayurvédikus masszázs. „Ezeknek mindig szerepelniük kell a masszázskínálatban, annál is inkább, mert könnyen elsajátítható és könnyen alkalmazható technikákról van szó” – magyarázza Olivier Aron.

A kaliforniai masszázs
A kaliforniai masszázs neve a technika származási helyére utal. Ezt a masszázsfajtát a ’60-as években fejlesztette ki pszichoterapeuták egy csoportja a kaliforniai Big Sur-beli Esalen Központban különböző keleti technikák elemeinek ötvözésével, és Reich energiaáramlással foglalkozó munkáinak felhasználásával. A kaliforniai masszázs alapvető célja a test felszabadítása a felgyülemlett feszültség alól, amivel természetesen együtt jár a pszichikai értelemben vett relaxáció is. E masszázstípust afféle „bevezető masszázsnak”, „előmasszázsnak” is nevezhetnénk, tekintettel arra, hogy semmiféle erőteljes nyomómozdulatot nem alkalmaz, kizárólag hosszú csúsztatásokkal operál. Könynyen elsajátítható mozdulatsort használ, amely nem jelent nagy fizikai igénybevételt a kezelést nyújtó személy számára. Rendkívül népszerű, keresett masszázsfajta: Franciaországban a kereslet 50%-át a kaliforniai masszázs teszi ki.

Az ayurvédikus masszázs
Az indiai orvoslás hagyományaira építő ayurvédikus masszázs kifejezésben az ayurveda szó az „élet tudományát” jelenti szó szerint. A masszázs főként gyúró, nyomó mozdulatokat alkalmaz esszenciális olajok segítségével a meztelen testen. Hatása nyugtató jellegű, csökkenti az idegi feszültséget, valamint javítja a vérkeringést. A kezelést igénybe vevő személy számára idegi kikapcsolódást, a feszültségektől való eltávolodást, ellazulást eredményez, a masszázst nyújtó személytől pedig sok energiát kíván.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük