Egészség

Amit az önbarnítókról tudni érdemes

A napozó készítmények összetétele és minősége

Milyen szerepet játszanak a fényvédőszerek a leégés, a bőr fényvédelme és a bőrrák kialakulásának megelőzése terén? Milyen összetevőik vannak e készítményeknek, és hogyan ítélhető meg minőségük, hatásfokuk? A Laboratoires Pierre Fabre összefoglaló cikkéből választ kaphatunk e kérdésekre, amelyek a nyár közeledtével érthető módon mindig új aktualitás nyernek.

A FÉNYVÉDŐ KÉSZÍTMÉNYEK ÖSSZETÉTELE ÉS GYÁRTÁSA

Az ideális napozó, fényvédő készítménnyel szemben támasztott elvárások közül a legfontosabb, hogy használatával megelőzhetőek legyenek a napozás során a bőrt érő UV-sugarak látható és láthatatlan, rövid vagy hosszú távon megmutatkozó káros hatásai. Ennek érdekében a napozószernek a lehető legszélesebb hatóspektrummal kell rendelkeznie, védelmet kell nyújtania az UVB-, valamint a hosszú és rövid hullámhosszú UVA-sugarakkal szemben egyaránt. Fontos továbbá, hogy a bőr számára jól tolerálható és fotostabil legyen, a termék megfelelő használhatóságának érdekében pedig az is lényeges, hogy a víz és az izzadság hatására ne ázzon le a bőrről, illetve kozmetikai szempontból is megfeleljen az elvárásoknak, a bőrön alkalmazása könnyű és kellemes legyen.
A fényvédő készítmény hordozóanyagában többféle összetevőt tartalmaz, amelyek közül a legfontosabbak természetesen a káros napsugárzás ellen védelmet nyújtó hatóanyagok.

A fényvédelmet biztosító hatóanyagok

A fényvédő hatóanyagoknak összetételük és hatásmechanizmusuk alapján három típusát különböztetjük meg (lásd a mellékelt táblázatot).

Egyéb hatóanyagok

A napozószerek a fényvédő hatóanyagok mellett egyéb összetevőket is tartalmaznak, többek között:
• a szabad gyökök hatása ellen védelmet nyújtó hatóanyagokat (E- és C-vitamint, fl avonoidokat), amelyek az aktív oxigén sejtkárosító hatásaival szemben védenek,
• hidratáló és bőrlágyító hatóanyagokat,
• a készítmény vízállóságát biztosító hatóanyagokat.

A hordozóanyag jelentősége

A hordozóanyag elsődlegesen természetesen azt a célt szolgálja, hogy általa a készítmény hatóanyagai a bőrre juttathatóak legyenek. A napozószerek fejlesztése és gyártása során a hordozóanyag megválasztásakor több különböző szempontot kell figyelembe venni.
A hordozóanyagnak ugyanis alkalmasnak kell lennie arra, hogy
• a fényvédelmet biztosító szilárd részecskéket hordozza, és kémiai fényszűrő esetén elősegítse, fizikai vagy organikus fényszűrő esetén korlátozza a fényvédelmet biztosító hatóanyagok bőrbe jutását,
• a bőrre egyenletes rétegben könnyen felvihető legyen, és a napozószer használatát a felhasználó számára kellemessé tegye,
• megfelelően biztosítsa a fényvédőszer ellenálló képességét a vízzel és az izzadsággal szemben.
A fentebb említett különböző hatóanyagokat többféle galenikus formában gyártják, így a felhasználási terület és az alkalmazás kényelmi szempontjainak figyelembe vételével napozószerek kaphatóak krém, tej, spray, olaj vagy stick kiszerelésben is.
A napozókrémek és a naptejek általában olaj a vízben (O/V-) emulziók, amelyek könnyen felvihetők a bőrre, vagy víz az olajban (V/O-) emulziók, amelyek viszont nagyobb fokú vízállósággal rendelkeznek.
A folyékonyabb készítmények, a napolajak és naptejek kisebb viszkozitásuk miatt inkább a test fényvédelmére szolgálnak, míg a nagyobb viszkozitású gélek és krémek az arc ideális fényvédőszerei. A stickek bizonyos speciális területek, az ajkak, az orr védelmére alkalmazhatóak.

Európai ajánlás a napozószerek címkézésére vonatkozóan

Az Európai Közösségek Bizottságának 2006. szeptember 22-iki ajánlása szerint a napozószereken a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében új típusú feliratokat kell elhelyezni.

Az új típusú címkék

A szabványnak megfelelő címkéken a faktorszám mellett fel kell tüntetni azt is, hogy a termék milyen mértékű védelmet nyújt a teljes (UVB- és UVA-) napfénysugárzással szemben. Ennek jelölésére 4 fényvédelmi kategóriát állapítottak meg:

A kategóriába tartozó napozószer faktorszáma Feltüntetendő jelzés a címkén
Gyenge védelem UVB 6–14 6 vagy 10
Közepes védelem UVB 15–29 15, 20 vagy 25
Erős védelem UVB 30–59 30 vagy 50
Ultraerős védelem 60-nál magasabb UVB 50+

A minimális fényvédelem értéke

A leégés elleni fényvédelem mértékét jelző faktorszámot a 2006-ban bevezetett nemzetközi napvédő faktor vizsgálati szabvány alapján kell megállapítani valamennyi fényvédő készítmény esetében. Bár az SPF faktorszám a napozószer leégést okozó UVB-sugarak elleni védelmére utal, a napozó termékeknek kötelezően védelmet kell nyújtaniuk az UVA-sugárzással szemben is. A minimális fényvédelem mértékét a következőkben állapították meg:
• minden fényvédő terméknek minimálisan 6-os faktorszámú védelmet kell nyújtania az UVB-sugárzással szemben,
• a káros UVA-sugarak elleni védelem faktorszáma minimálisan 1/3-a kell, hogy legyen az UVB-fényszűrés értékének (azaz az UVA/UVB fényszűrés egymáshoz viszonyított aránya minimálisan egy a háromhoz).
Ezen túlmenően, a kritikus hullámhossz értékének meg kell haladnia a 370 nm-t annak érdekében, hogy a termék megfelelően széles spektrumú védelmet nyújtson a káros napsugarakkal szemben.

A vásárlók tájékoztatása

A napozószer egyéb tulajdonságaival és használatának módjával kapcsolatban előírás a fogyasztók közérthetően megfogalmazott, etikus tájékoztatása. Ezért a vásárló érdekében a termék címkéjén fel kell tüntetni a legfontosabb tudnivalókat a készítmény alkalmazásának módjával, gyakoriságával, illetve a napon tölthető idő tartamával kapcsolatosan.

A NAPOZÓ KÉSZÍTMÉNY HATÉKONYSÁGÁNAK PARAMÉTEREI

A napozótermékek minőségének meghatározásához olyan méréseket végeznek, amelyek a készítménynek a különböző eritematogén sugárzásokkal szembeni hatékonyságát, fotostabilitását, illetve vízállóságát értékelik.

Az UVB -sugárzás elleni védelem

A napozó készítmények napégés elleni védelmének hatékonyságát egy 2006-ban bevezetett nemzetközi sztenderd alapján állapítják meg, és ennek megfelelően számítják ki a termék SPF (Sun Protective Factor) értékét.
A mérés során egy mesterséges UV-forrást használnak, amelynek sugárkibocsátása megfelel a napsugárzás sugárspektrumának.
Az SPF érték megállapítása során azt vizsgálják, hogy a megfelelő (2 mg/cm2) mennyiségben felvitt fényvédő milyen mértékű védelmet nyújt a napégésért felelős UVB-sugarakkal szemben. A teszt eredménye aszerint alakul, hogy az adott mérési feltételek között milyen mértékű lesz a bőrön az UV-sugárhatás következtében fellépő eritéma. Az SPF értékét a fényvédővel védett, illetve a fényvédővel nem kezelt bőrön jelentkező legkisebb bőrpír (Minimal Erythemal Dose) értékének egymáshoz viszonyított aránya alapján határozzák meg.

Az UVA-sugárzás elleni védelem

A tartós pigmentfokozódás mérésére az Európai Unió a Persistant Pigment Darkening (PPD) érték in vivo mérését ajánlja. A pigmentációt a sugárzás után két órával vizsgálják a bőrön. A PPD értékét a fényvédővel védett, illetve fényvédővel nem védett bőrön keletkező pigmentáció arányának összehasonlításával állapítják meg.

A vízállóság mértéke

A vízállóság mérése laboratóriumi körülmények között az SPF érték mérését jelenti medencében történő fürdés, jacuzzi, illetve pezsgőfürdő használata után. A szokásos küszöbértéket egymást követő két, egyenként 20 perces fürdőzés után az SPF 50%-ot meg nem haladó csökkenése jelenti. E fölött az érték fölött a fényvédő termék vízállónak tekinthető.

A fényvédő hatóanyagok

Ásványi eredetű (fizikai) fényszűrők Kémiai fényszűrők Organikus (növényi) fényszűrők
Oldhatóság Ásványi eredetű, nem oldódó szilárd részecskék Vízben vagy zsírban oldódó alkotórészek Kémiai szintézis Növényi eredetű, nem oldódó szilárd részecskék
Hatásmechanizmus Fényvisszaverés A fénysugarak elnyelése A fénysugarak elnyelése és visszatükrözése
A fényelnyelés spektruma Széles sávú (UVA ,UVB ) Keskeny sávú Széles sávú (rövidhullámú UVA – és UVB -sugarak, hosszúhullámú UVA -sugarak)
Fotostabilitás Fotostabil Az alkalmazott szűrőnek megfelelően kisebb vagy nagyobb mértékben fotostabil Fotostabil
Toxikológiai jellemzők A bőrbe nem szívódik be A bőrbe beszívódik A bőrbe nem szívódik be
Kozmetikai jellemzők Közepes (fehér réteget képez), akkor jó, ha a fényvédő hatóanyagokat mikroméretű részecskék formájában tartalmazza Jó (átlátszó réteget képez) Jó (átlátszó réteget képez)
A leggyakrabban alkalmazott szűrők Cinkoxid, titán-dioxid Cinnamátok, dibenzoil-metán származékok, oktokrilén Benzotriazolok

 

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük