Egészség

A növények téralakító szerepe

A kérdések hatalma

A kérdezés az ismeretszerzés leghatékonyabb módja. A lehetséges válaszok minőségét, jellegét azonban meghatározza a kérdésfeltevés mikéntje. Jó válaszokat csak jó kérdésekre kaphat az ember.

A szakmájában sikeres és a kevésbé sikeres kozmetikus között a legfőbb különbséget – talán nem is gondolnánk – kérdéseik megfogalmazásának módjában kereshetjük. A helyesen feltett, dinamizáló hatású kérdések segítenek pontos választ találni arra, hogyan viselkedjünk egy adott szituációban, hogyan érhetjük el a kívánt eredményt.
Egy szépségápolási intézmény akkor működik sikeresen, ha tulajdonosa vagy vezetője megfelelő kérdések megfogalmazásával gondolkodik el arról, milyen termékmárkát válasszon szalonja számára, milyen kezeléseket tűzzön kínálatára, milyen szempontok alapján keressen megfelelő munkatársakat. A kérdések aktiválják az agyban a válaszkeresés mechanizmusát. Ha egy kozmetikus sikeres vállalkozást vezet, az emberek gyakran nem értik, mi állhat sikere hátterében, és sokszor azt gondolják, egyszerűen a szerencsén múlik, hogy annyi vendége van. Holott többnyire egészen másról van szó. Az emberi agy a mai technológia csúcsát jelentő számítógépeknél is gyorsabban és hatékonyabban képes működni. A kérdés csak az, ki milyen parancsok segítségével próbál hozzáférni a benne tárolt, felbecsülhetetlen méretű információhalmazhoz.
Ha igyekszünk nem arra koncentrálni, amink nincs, hanem inkább arra a kérdésre keresni a választ, hogyan érhetnénk el, hogy a hiányzó dolgok rendelkezésünkre álljanak, sokkal több esélyünk van rá, hogy végül megszerezzük, amit szeretnénk. Ha nem ragadunk le az önsajnálatnál, hanem egyfajta folyamatos belső fi gyelemmel igyekszünk megtalálni a módját a kívánt változásoknak, végül valóban ráakadunk a legmegfelelőbb munkatársakra, elérjük, hogy egyre több vendég keresse fel szalonunkat, egyre nagyobb mennyiség fogyjon az eladásra kínált termékeinkből, és növekedésnek induljon a bevételünk.
A pénzügyekkel kapcsolatban gondolatainkat a köré a kérdés köré érdemes rendeznünk: „Mi az a reális pénzügyi terv, amelyet követve elérhetem céljaimat az anyagiak terén?” A jó kérdés azért fontos, mert meghatározza azt a látómezőt vagy perspektívát, amelyen belül a válaszokat keressük megoldandó problémánkra, kijelöli lehetséges gondolataink, érzéseink, cselekedeteink körét. Ha szeretnénk változtatni anyagi helyzetünkön, merészebb, nagyobb szabású terveket kell magunk elé tűznünk, és meg kell változtatnunk belső attitűdünket is. Egyszerűen hinnünk kell benne, hogy a megvalósítás lehetséges, és ki kell dolgoznunk az ehhez szükséges lehető legjobb stratégiát.
Amikor alkalmas helyet keresünk a szalonunk megnyitására, egy új termékmárkát készülünk bevezetni, vagy szeretnénk egy új készüléket beszerezni, nem elég, ha személyes preferenciáink alapján döntünk, arra a kérdésre keresve a választ, melyik gép, melyik márka áll legközelebb hozzánk, melyikkel dolgoznánk szívesen. Arra is gondolnunk kell, melyik márka, melyik gép választása a legracionálisabb döntés üzleti szempontból, melyiktől várhatjuk, hogy hozzájárul működésünk rentabilitásához. Ne feledjük, hogy vállalkozásunk üzleti sikeréért nemcsak azok a kérdések felelősek, amelyeket felteszünk magunknak, hanem azok is, amelyeken elfelejtünk elgondolkodni.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük