Egészség

A napozó készítmények összetétele és minősége

A khôl és használatának titkai

A khôl a kifutókon és a mindennapi életben egyaránt reneszánszát éli. Az igéző szemek sminkjének ez a nagy hagyományokra visszatekintő, keleti kelléke ma újra a legdivatosabb sminkek közé tartozik nyugaton is. Értékesítéséhez és használatához adunk hasznos információkat az alábbi cikkben.

Az Ázsia és a Közép-Kelet vidékéről származó khôlt hosszú évszázadok óta használják a szem sminkelésére. A napjainkra újra divatba jött, többféle színben is kapható khôl a tekintetnek mélységet és rendkívüli intenzitást ad. Használata egyszerű, de azért némi kézügyességet és gyakorlatot igényel. A khôllal a szemhéj belső ívét festjük ki, egészen a szempillák tövénél. Ha e tradicionális smink valódi nagyköveteivé szeretnénk válni, ne csak vendégeinken használjuk, hanem saját magunk is viseljük! Ez a legjobb cégér a terméknek, amely meggyőzheti azokat a vendégeinket is, akik még nem ismerik a khôllal festett szemek szépségét.

MILYEN SZÍNT VÁLASSZUNK?

A khôl tíz-tizenkét színárnyalatban kapható, melyek közül az alábbi három a legkedveltebb:

A fekete

A fekete khôl mélységet és intenzitást ad a tekintetnek, a szem fehérjét optikailag még fehérebbé és még csillogóbbá teszi. A fekete khôllal kifestett szem érzelmeket sugárzó és eleven, a tekintet csábítóan szexi lesz tőle. A fekete khôl jól illik minden szemfestékhez. A világos árnyalatú szemfestéket a kontraszt révén emeli ki, a sötét tónusokat pedig még mélyebbé és érzékibbé teszi, ezért ideális színválasztás sötét és világos színekhez egyaránt.

A rózsaszínes bézs

A rózsaszínes bézs árnyalatú khôl most nagyon divatos. A hideg hatású szemek sminkjéhez ideális, és többféle árnyalatban is kapható. Az irizáló és a gyöngyházfényű bézzsel különösen szép hatást érhetünk el, ha a szempillákat sötét tónusú szempillaspirállal meghosszabbítjuk, dúsítjuk. Ettől a hideg, fémesen csillogó tekintet mélységet kap, titokzatossá válik. Az így sminkelt szemhez érdemes az arcra olyan alapozót választanunk, amely a bőrön napsütötte hatást kelt.

A fehér

A fehér khôl használatához némi bátorság kell, de érdemes kipróbálni, mert optikailag nagyobbítja a szemet és a tekintetnek különös mélységet ad. A vonalat a belső szemzugnál indítjuk, az alsó és a felső szemhéjon is egészen a szempillák tövében haladunk. A tökéletes hatás érdekében a szempillákat szempillaspirállal kihúzzuk, a szemhéjra pedig a bőr tónusának megfelelően bézs, okker vagy aranybarna, por állagú szemhéjpúdert viszünk fel, egészen vékony, leheletfinom rétegben.

Választhatunk még…

Kéket: csábító, titokzatos elektromossággal tölti meg a tekintetet,
Lilát: gyönyörű bíborszínbe öltözteti a szemet, Zöldet: vadul igéző tekintetet kölcsönöz a szemnek,
Rózsaszínt: az elérhetetlen végzet asszonyának pillantását varázsolja a szemekbe.

MILYEN KISZERELÉST AJÁNLJUNK?

Szemceruzát a gyakorlatlanoknak

Ha vendégünk korábban még soha nem használt khôlt, legjobb, ha a szemceruza változatot javasoljuk neki. Ennek használata igazán könnyű, csak arra érdemes figyelni, hogy megfelelően puha ceruzát válasszunk, ami könnyen csúszik a szemhéj érzékeny, belső felületén.

Por állagú készítményt a tapasztaltabbaknak

A khôl eredeti állaga a por. Rendkívül finom textúrájának köszönhetően könnyen felvihető a szempillák tövébe egy speciális fejkialakítású, vékony applikátor segítségével.

Szemhéjtust a profiknak

A leggyakorlottabbak szép és precíz vonalat húzhatnak az alsó és felső szemhéjra a folyékony szemhéjtushoz tartozó kis ecset segítségével is. Ehhez persze szükség van némi kézügyességre és megfelelő tapasztalatra. A mozdulat pontos kivitelezéséhez fontos, hogy a kéz ne remegjen. Biztosabb a kéz, precízebb lesz a vonal, ha a könyököt megtámasztjuk, és úgy húzzuk meg az ívet a szempillák tövében.

MILYEN MÁRKÁT ÉRDEMES VÁLASZTANI?

Ma a nagyobb kozmetikai márkák szinte mindegyikének kollekciójában megtalálható a khôl, általában nem is egy, hanem többféle színben és kiszerelésben. Gyakran kapható már vízálló kivitelben is, érdemes ezt választani.

A HASZNÁLATRA VONATKOZÓ NÉHÁNY PRAKTIKUS TANÁCS

A ceruza formájában kapható khôllal az alsó szemhéj belső részén húzunk egy nagyon precíz, egészen a szempillák tövében haladó vonalat a külső szemzugtól befelé haladva. Ha a ceruza kicsit száraznak tűnik és nem fog megfelelően, használhatjuk a profi sminkesek bevált módszerét: melegítsük meg a ceruzát egy kellően átforrósodott lámpaizzó közelébe tartva.
A por kiszerelésű khôl felviteléhez egészen vékony fejű applikátort használunk. A szempillák tövének festését itt a belső szemzugban kezdjük, és innen haladunk kifelé. Hogy a khôl jól megfogja a felső szemhéj belső vonalát, az alsó szemhéjon pedig kicsit a szempillák tövén túl, kívül is befesse a bőrt, kérjük meg vendégünket, hogy néhányszor pislogjon jó erősen. A szemhéjtussal mindig kintről befelé, a belső szemzug felé haladunk. Ha elmaszatolódna a festés, egy kis arckrém meg egy vattakorong segítségével könnyen helyrehozható a hiba: a krémmel átitatott vattakoronggal a belső szemzugtól kifelé tartó mozdulattal letörölhetjük a felesleges festéket.
Praktikus tanács: por állagú készítmény használatánál ahhoz, hogy a smink készítése során lehulló festékszemcsék ne tapadjanak meg az alsó szemhéjon, és ne fessék feketére a szempillák alatti területet, érdemes alkalmaznunk a profik jól bevált szakmai fogását: tegyünk egy papírzsebkendőt az alsó szempillák tövébe, így a felesleges festék erre potyog majd, és nem fest csúnya „monoklit” vendégünk szeme alá. A természetesebb hatás érdekében a khôl precízen meghúzott vonalát egy applikátorral érdemes kissé elsatírozni az alsó szemhéj szemhez közel eső vonalán.

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük