Hírek

A fogyás 4 aranyszabálya

Amikor a nő 45 éves vagy több…

A negyvenes-ötvenes korosztály számára kifejlesztett új fogyasztó termékcsaládjának piacra kerülése alkalmából a Laboratoires Oenobiol lepte meg folyóiratunkat egy, a 45 év körüli, illetve feletti nőket több szempontból jellemző írással. Az érdekes cikk kitűnően foglalja össze, hogyan élik meg a nők életüknek ezt a korszakát, ezért hasznos olvasmányt jelenthet mindazok számára, akik munkájuk során gyakran kerülnek kapcsolatba az ebbe a korosztályba tartozó vendégekkel, és szeretnék jobban megérteni, megismerni őket.

EGYRE TÖBB IDŐT NYERÜNK

A világ fejlett országaiban, így Franciaországban is négyévente átlagosan egy évvel nő a várható élettartam, ami azt jelenti, hogy az utóbbi száz év során mintegy huszonöt évnyi életet nyertünk… Ezzel a demográfiai változással együtt jár egy egészen új jelenség, teszi hozzá Irène Thery szociológus, mégpedig az, hogy „a megelőző generációkhoz képest valamennyi életkorban a korábbiaknál fiatalabb az ember”. Az élettartam meghosszabbodása, valamint a mind későbbi életkorokra kitolódó öregség miatt természetesen újradefi niálódnak az emberi élet szakaszai is. A gyermekkor például egészen lerövidül a korábbiakhoz képest, hiszen 9–10 évesen a mai gyerekek már korai kamaszkorukat élik. Ugyanakkor a felnőtté érés időszaka napjainkban hosszú folyamat, amely 18 és 29 éves kor közé esik. A korai gyermekkor tehát igen rövid, és még ez a lerövidült időszak is sokkal kevésbé érintetlen a felnőtt világ által, mint a korábbi időszakokban volt. E korai életszakaszt leszámítva lényegében mindenkésőbbre tolódott a mai ember életében: magasabb életkorban következik be manapság az aktív keresővé válás, a házasodás, a gyermekvállalás. Felnőttkor alatt ma lényegében az aktív életkort értjük, a 30 és 60–65 év közé eső életszakaszt. Miután azonban az emberek tisztában vannak azzal, hogy várhatóan hoszszabb életük lesz, mint az 50–100 évvel korábban élt generációknak, és sokkal tovább őrzik meg teljesítőképességüket, jó fizikai erőnlétüket is, ezért a ma embere 40, 50 vagy akár 60 évesen is képes új lendületet adni az életének. Tulajdonképpen szinte élete végéig bármikor belefoghat egy nagyobb változtatásba, és ezt a társadalom sem találja furcsának napjainkban. A fiatalosság megőrzése ma az ember önmagával szemben támasztott elvárásai közül az egyik legfontosabb: dinamizmusunkat, versenyképességünket igyekszünk a lehető legtovább megőrizni. A „tényleges” öregkor csak 80–85 éves kor táján jön el, a betegségek, az elmagányosodás, a másoktól való függővé válás ebben az életkorban következik be, vagy még ekkor sem. Egy 2006-os francia felmérés szerint ugyanis Franciaországban a 80 éves idős emberek 73%-a még teljesen önálló életvitelt folytat. Mindeme változások fényében természetesen nem érvényesek már azok a régi, idejétmúlt klisék sem, amelyek a negyvenes, ötvenes éveikben járókat megállapodott, komoly, de képességeikben, munkabírásukban mindinkább megfogyatkozó, az életükkel számot vetni készülő embereknek írták le. Napjainkban a negyvenes-ötvenes emberek tökéletesen birtokában vannak fizikai és szellemi képességeiknek, sokszor személyes karrierjük legjobb időszakát élik, vagy éppen új sínre helyezik az életüket. Ez az életkor nem a számvetés, a mérlegkészítés ideje, hanem az újabb kihívásoké, szerelemben, szakmai hivatás terén, társadalmi kapcsolatokban egyaránt.

MELYEK A 45 ÉV KÖRÜLI NŐK LEGNAGYOBB ÉRTÉKEI?

A kérdésre a válasz: a szeretet képessége, az önállóság, az élet szinte valamennyi területére kiterjedő „beérkezettség”. Ami viszont problémát jelent e korosztály számára. az a biztonság utáni vágy. Az önállóság és függetlenség azelőtt a „dolgozó nők” értékrendjében az első számú értéknek számított. A szerelem, a szeretni tudás mint érték fontossága a ’90-es években átmenetileg kissé veszített jelentőségéből, legalábbis a szó hagyományos (szentimentális, romantikus) értelmében, de mára újra visszatért mint az emberi élet meghatározó és nélkülözhetetlen része, szükséglete. Bár a szerelem csalódások forrása lehet egy ember életében, mégis mindig új reménnyel indulunk neki, hogy megtaláljuk a megfelelő partnert. Az évek során a szerelem mellett a szeretet is egyre hangsúlyosabbá válik, kiteljesedik a gyerekek iránti, feltétel nélküli, elvárásoktól mentes érzésekben, a családban. A szeretet megélésének másik lehetőségeként pedig ott van a barátság, amely gyakran azonos élethelyzetben lévő, közös élményeket megélő emberek között köttetik, nagyon erős érzelmi szövetségként. A mai negyvenes-ötvenes nők lényegében az első generáció, amely a társadalmi és családi mintákkal és elvárásokkal szakítva a saját igazságát, a saját útját igyekszik megtalálni, és kiteljesedni ebben a keresésben, amely mind több lehetőséget nyit meg számára. Nem könnyű terepen járnak a mai negyvenesek- ötvenesek. Irène Thery szerint: „Egy mai 45 éves nő számára a legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy nincsenek előtte minták, amelyekhez fejlődését igazíthatná.” Neki magának kell saját maga mintájává válnia, folyamatosan fejlesztenie, kiigazítania magában ezt a belső képet, és bizony olykor érzelmi, sőt anyagi biztonságának megrendülésével fizet azért, mert úttörő társadalmi szerepének kialakításában nincs kit követnie, nincs milyen mintákból merítenie.

A TESTHEZ VALÓ VISZONY

A külső megjelenés fiatalossága a belső fiatalság függvénye. A középkorú nők napjainkban nyílt küzdelmet folytatnak az öregséggel szemben, szexuális életük élénk és kiteljesedett, megjelenésük friss és ápolt. Fiatalnak, aktívnak érzik magukat, és nem kis nehézséget jelent számukra, hogy elfogadják a kor előrehaladtával együtt járó fizikai változásokat, ezért minden erejükkel igyekeznek elodázni az első, árulkodó jelek megjelenését. Figyelemmel kísérik, milyen újabb módszerek, termékek állnak rendelkezésre a fiatalság megőrzésére, minden információt igyekeznek beszerezni ezzel kapcsolatban, és szívesen próbálnak ki újabb és újabb eljárásokat, kezeléseket, amelyektől látványos eredményeket és feltöltődést remélnek a kozmetikai szalonokban vagy egy-egy Spa-ban. A fiatalsághoz és a jó közérzethez szorosan hozzá tartozik számukra a teljes értékű, boldog szexualitás is. Az ötvenes generáció számára sokszor komoly lelki terhet jelent a test formáinak, alakjának korral együtt járó megváltozása: az ötvenes nők lélekben legalább tíz évvel fi atalabbnak érzik magukat, de a test, ez az ősi ellenség, nincs tekintettel erre. Ezért aztán arra vágynak, hogy eltüntessék a különbséget, ami a saját közérzetük sugallta belső kép és a külső fizikai megjelenésük között mutatkozik, és mindenekelőtt az arckontúrok elmosódásában, az arckifejezés megváltozásában, egyes testtájakon lerakódó zsírfölöslegben, és általános energiavesztésben nyilvánul meg.

A MENOPAUZA MINT TERMÉSZETELLENESKÉNT MEGÉLT VÁLTOZÁS

A menopauza a nők legnagyobb többségénél még napjainkban is a 45 és 55 éves kor közötti időszakban következik be, sokan azonban egyáltalán nem tudják úgy fogadni, mint az élet természetes velejáróját. Franciaországban ma a gyerekek 20%-a születik 35 évesnél idősebb anyától, ami azt jelenti, hogy nem kevesen vannak azok az ötvenes nők, akiknek kiskamasz gyerekeik vannak. Fájdalmas ellentmondás mutatkozik a fiatalos lelkivilág, a frissesség, a dinamizmus iránti vágy és a menopauzával „sújtott”, fiatalságától megválni kényszerülő test között, amely hangulatingadozással, bőrszárazsággal, helyi súlyfelesleg kialakulásával és a női hormonok mennyiségének csökkenésével küzd. Igen, a nőknek gyakorlatilag életük felét hormonok nélkül kell leélniük.

HOVÁ LESZ A KARCSÚSÁG?

A karcsúság a fiatalság és dinamizmus első számú szimbóluma, ezért a negyvenes-ötvenes korosztály öregedés elleni küzdelméhez szorosan hozzátartozik a test fiatalkori alakjának megőrzése. A nők öregedéssel kapcsolatos félelmei között az első helyek egyikén szerepel az elhízástól való félelem. A nők jól tudják, hogy a kor előrehaladtával egyre nehezebb megőrizni a karcsú alakot, és ezt az alakváltozást a sors rendkívüli igazságtalanságaként élik meg, hiszen sokszor úgy következik be, hogy táplálkozási szokásaikon, életmódjukon mit sem változtatnak. Ha pedig néhány kilónyi fogyás érdekében diétázni kezdenek, gyakran alakulhatnak ki nem várt egészségügyi problémák, és az ördögi körből bizony nem könnyű megtalálni a kivezető utat…

Kelemen Gréta

"Kevesen ismerik az igazi Kelemen Gréta-t, de a legfontosabb két dolog, amit tudni kell, hogy az optimista és precíz, természetesen barátságos, szemlélődő és racionális, de kisebb dózisokban, és gyakran elkényeztetik a nem érzéketlen szokások is.

Az optimizmusa azonban, amiért gyakran imádják. A barátok gyakran számítanak róla és romantikus természetükre a szükség idején.

Persze senki sem tökéletes, és Bogdánnak számos hibája van. A tisztesség és az instabilitás hajlamos az úton járni, bár inkább személyes szinten, mint mások számára.

Szerencsére a pontossága általában ott van, hogy enyhítse a fújásokat."

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük